ANAF a descoperit o noua metoda prin care ii poate depista pe romanii care au declarat venituri cu mult mai mici decat cele reale. Persoanele fizice pot fi parate de vecini sau apropiati. Inspectorii Fiscului au de acum dreptul sa ceara informatii de la terti pentru a descoperi daca anumiti oameni au surse de venit nedeclarate, pe care le ascund de impozitare, potrivit capital.ro, care anunta ca ANAF a inceput in aceste zile verificarea veniturilor si averilor persoanelor fizice. in cazul in care exista suspiciuni de venituri nedeclarate, se vor face controale amanuntite in cazurile respective.
rn
Probleme trebuie sa-si faca in mod special acele persoane ale caror venituri declarate sunt cu mult mai mici decat cele reale, cu atat mai mult cu cat se afla in situatia in care nu pot aduce justificari pentru diferentele pe care inspectorii le gasesc.
Este vorba de acei romani cu venituri nedeclarate, din chirii sau alte activitati, dar despre care ANAF afla din alte surse, neoficiale, cum ar fi vecini sau persoane apropiate.
rn
Cat e diferenta intre ceea ce estimeaza Fiscul ca obtii si cea ce declari va sa intri in colimator
rn
Mai exact, ANAF se concentreaza pe aflarea situatiei fiscale reale a fiecarui roman despre care are indicii ca ar incalca obligatiile fiscale care ii revin fata de statul roman. Astfel, inspectorii pot cere informatii de la terti, atat din tara, cat si din strainatate pentru strangerea de informatii relevante.
intr-un final, inspectorii compara veniturile estimate in cadrul analizei de risc realizate de Fisc si veniturile declarate de persoana fizica. Daca intre veniturile estimate si cele declarate este o diferenta mai mare de 10 la suta, dar nu mai putin de 50.000 lei, diferenta se considera a fi una semnificativa si Fiscul poate trece la urmatorul pas. Inspectorul ii cere contribuabilului sa prezinte in termen de 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, documente justificative.