Liderul USR Zalau, Nicolae Olar, atrage atentia ca tariful pentru colectarea deseurilor din mediul urban creste din nou, in conditiile in care preturile pentru salubrizare au crescut spectaculos de cand Asociatia Ecodes, constituita pe langa Consiliul Judetean, a preluat administrarea sistemului integrat al deseurilor in Salaj. Presedintele Ecodes este Sergiu Panie, vicepresedinte al Consiliului Judetean si secretar general PSD Salaj. 

rn

Olar atrage atentia ca, pornind de la prevederile Ordonantei de urgenta nr. 74/2018 privind regimul deseurilor si gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, primarul Zalaului va cere în sedinta de Consiliu Local din 28 februarie cresterea tarifelor de salubrizare.
"Intelegem justificarile economice (daca sunt reale) care stau la baza cresterii unor taxe locale, dar credem ca în primul rând acestea trebuie sa vina în urma unor servicii de înalta calitate si am dori ca autoritatile locale sa se aplece si asupra celorlalte prevederi din legislatie care ar duce la servicii de calitate oferite populatiei nu doar la partea unde gasesc motive de crestere a taxelor", atrage atentia liderul USR, stiut fiind ca sunt probleme mari in ce priveste colectarea gunoiului in Zalau.
Majorarea tarifului pentru deseuri in Lot 1, care cuprinde 14 comune si trei orase, inclusiv Zalau, se face printr-o adresa emisa de Ecodes Salaj, prin care se cere emiterea a unei hotarari de CL prin care sa mandateze primarul din localitatea respectiva sa aprobe modificarile in structura tarifelor aplicate in baza contractului.
Practic, Ecodes Salaj cere includerea in tarif a contributiei pentru economia circulara de 30 de lei pe tona. Impactul majorarii tarifului din cauza introducerii acestei contributi duce automat la cresterea tarifara pentru populatie pentru anul 2019 de la 212,45 lei pe tona la 238,29 lei pe tona, respectiv o crestere de 13,87%. Si agentii economici vor plati mai mult, de la 191,21 lei pe tona la 216,18 lei pe tona.
Cresteri importante vor mai avea loc, in afara de Zalau, Cehu Silvaniei si Jibou, in comunele Criseni, Hereclean, Treznea, Mirsid.

rn

Consiliul Judetean Salaj a deschis calea
marilor scumpiri prin Asociatia Ecodes

rn

Implementarea de catre Consiliul Judetean Salaj a proiectului de management integrat al gunoiului a deschis si calea catre scumpiri ale serviciilor de salubrizare in judet.
Noua scumpire vine dupa o serie de majorari de tarife si dupa ce gunoiul abia s-a scumpit binisor in vara, cand taxa pentru colectarea deseurilor menajere practicata de firma Brantner in Zalau a crescut de la 6,09 lei la 7,02 lei per locuitor.
De fapt, in ultimii doi ani, gunoiul s-a scumpit deja cu 16 la suta. Potrivit directorului pe Salaj al firmei Brantner, Andrei Fratila, majorarea tarifelor se face conform planului anual de majorare a tarifelor, aprobat odata cu incheierea contractului cu Ecodes, in decembrie 2016, de catre presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj.
Brantner a castigat licitatia pentru Lotul 1 (trei orase si 14 comune din Salaj) cu un tarif de 184,32 lei pe tona pentru populatie si 165,87 lei pe tona pentru firme, preturile fiind exprimate fara TVA.
Prima majorare a avut loc chiar in 2016, cand tariful a crescut la 193,87 lei pe tona la populatie si la 174,48 lei pe tona la firme.
In 2017 a urmat o noua scumpire, iar tariful a ajuns la 203,33 lei pe tona la populatie si 182,99 lei pe tona la firme.
In iunie 2018, Ecodes a aprobat o noua majorare, iar tariful practicat a ajuns la 212,09 lei pe tona la populatie si 191,2 lei pe tona la firme.
Constatam ca in doar doi ani, tariful a crescut cu peste 16 la suta fata de tariful licitat.
Iar majorarile tarifelor vor continua pana in 2026, cand, potrivit planului multianual de tarifare, Brantner va practica un tarif de 285,44 lei pe tona la populatie si 256,89 lei pe tona la firme. Asta inseamna o crestere a tarifelor cu peste 35 la suta in 2026, fata de tarifele licitate.
Iar la aceste cresteri de tarife, iata ca apar si altele, impuse de legislatie.