Legea prin care se poate amana plata utilitatilor pentru cel mult trei luni a trecut de Parlament si va ajunge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Companiile care vor sa opteze pentru amanarea contributiilor sociale trebuie sa aiba activitatea oprita sau veniturile si incasarile diminuate cu minim 15% in luna in curs raportat la media celor doua luni anterioare.
Plata contributiilor sociale pentru cele trei luni se va face esalonat, in urmatoarele 12 luni de la incetarea acestei facilitati, in proportie de 50% din volumul total scadent. O alta conditie prevede pastrarea valabilitatii contractelor de munca existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
Totodata, amanarea platii facturilor la utilitati este posibila doar daca cerere e depusa de cineva afectat de masurile impuse de autoritati pe perioada starii de urgenta, daca are activitatea oprita sau venituri si incasari diminuate cu minim 15% in luna in curs fata de media ultimelor doua luni.
Prin utilitati se intelege: apa-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV, cu exceptia serviciilor de voce si date mobile. Legea mai prevede ca la expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilitati vor plati sumele scadente, esalonat, pe o perioada de 12 luni de la expirarea perioadei, fara a li se percepe dobanzi si penalitati de intarziere. Operatorii economici care suporta amanarea la plata vor esalona debitele restante fara a depasi raportul de 1/12 pe luna.