Va prezentam modificarile care produc efecte pe perioada starii de urgenta, conform Ordinului nr. 502/417/2020, publicat in Monitorul Oficial nr. 253 la data de 27 martie 2020.
1. Certificatele de concediu medical eliberate in perioada starii de urgenta, se pot transmite de catre medicii curanti catre persoanele asigurate si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, fara viza medicului expert (pentru certificatele care depasesc 90 sau 183 zile de incapacitate de munca).
2. Pentru eliberarea certificatelor de concediu medical, adeverinta se poate elibera si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
3. Certificatele de concediu medical se pot transmite de catre persoanele beneficiare catre platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, fara viza medicului de familie si fara viza medicului de medicina muncii (pentru risc maternal).
4. Documentul care atesta iesirea din starea de carantina institutionalizata a persoanei asigurate, necesar pentru eliberarea certificatelor de concediu medical, se poate solicita si se poate transmite de catre directiile de sanatate publica persoanelor aflate in aceasta situatie si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
5. Prin exceptie, certificatele de concediu medical se pot acorda si la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii perioadei starii de urgenta, pentru urmatoarele situatii: a) in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate); b) pentru perioada de internare in spital; c) pentru imobilizare in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de catre medicul ortoped/chirurg; d) situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile; e) in caz de carantina; f) pentru risc maternal; g) pentru ingrijirea copilului bolnav; h) pentru asiguratii aflati carora concediile medicale le sunt emise de catre Casele de Asigurari de Sanatate; i) pentru asiguratii cu afectiuni cardiovasculare, neoplazii, SIDA sau tuberculoza) alte situatii decat cele mentionate la lit. a) -i), ce necesita prelungirea concediului medical de catre medicii de specialitate, altii decat medicii de familie; k) pentru consultatiile medicale la distanta acordate in perioada starii de urgenta, potrivit prevederilor legale, in cazurile care necesita concediu medical.
6. Certificatele de concediu medical care au fost transmise prin mijloace de transmitere la distanta constituie document justificativ de plata si se depun de catre angajatorii sau asimilatii angajatorilor la casele de asigurari de sanatate, in conditiile in care se solicita restituirea sumelor reprezentand indemnizatii platite angajatilor proprii care au beneficiat de certificate de concediu medical.
Concedii medicale: proceduri mai simple
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...