La agenții economici care prestează activitate de catering pentru cele 28 de unități de învățământ care asigură ”Masă sănătoasă” elevilor și preșcolarilor, comisarii de la Protecția Consumatorilor Sălaj au găsit o serie de nereguli.
Pentru prepararea hranei care ajunge la mii de copii din Sălaj se folosesc produse fără informații, fără elemente de identificare, hrana se prepară în condiții igienice necorespunzătoare. Spațiile frigorifice au fost găsite murdare, neigienizate corespunzător, iar transportul hranei se face cu autovehicule ruginite/murdare sau chiar neautorizate de organele competente. De asemenea, s-au găsit produse expirate în blocul alimentar, ustensile neprofesionale, condiții igienico-sanitare necorespunzătoare, chiar și lipsa autorizației Direcției Sanitar-Veterninare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) pentru prestarea serviciului de catering.
Comisarii au întocmit, pentru neregulile găsite, Procese Verbale de Constatare a Contravenției, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum de 12.000 lei. Fiecare unitate de învățământ a fost înștiințată cu privire la neregulile găsite de comisari.
Informațiile au fost prezentate de Dorel Fechete, Comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Sălaj, în cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural.
”În urma analizării listei care include cele 39 de unități de învățământ ce asigură masa caldă, pusă la dispoziție de Inspectoratul Școlar Sălaj, au fost demarate acțiuni de control în 28 unități de învățământ. În urma acestor verificări au fost identificați operatorii comerciali care au încheiat Contracte de prestări servicii cu aceste unități de învățământ. Acțiunile de control au urmărit în principal următoarele aspecte: -legalitatea funcționării operatorului economic; informarea beneficiarilor asupra caracteristicilor esențiale ale serviciilor prestate – ingrediente și cantitățile utilizate, valori nutriționale și alergeni potențiali prezenți în meniul servit; verificarea conformității spațiilor corespunzătoare pentru prestarea serviciilor la parametrii calitativi, respectiv dotarea blocului alimentar cu instalații frigorifice, utilaje, ustensile, depozitarea alimentelor în spații corespunzătoare, respectarea circuitului alimentelor; respectarea normelor igienico-sanitare în blocul alimentar și în unitate; calitatea alimentelor/ingredientelor; respectarea condițiilor de transport, verificarea autorizațiilor pentru mijloacele de transport. a efectuat si efectuează, prin prelevări de probe din produsele alimentare şi nealimentare, analize şi încercări în laboratoare acreditate conform legii sau în laboratoare proprii ori agreate. Activitatea de control a fost extinsă și în afara reşedinţei de judeţ, acolo unde există categoriile cele mai dezavantajate de consumatori, atât prin puterea economică inferioară celei din mediul urban, cât şi prin accesul la informaţie relativ scăzut faţă de centrele urbane”, informează șeful Protecției Consumatorilor Sălaj, Dorel Fechete.
În această perioadă, comisarii CJPC Sălaj efectuează, tot în unitățile de învățământ, controale privind derularea programului de distribuție a fructelor și legumelor, precum și la programul ”Cornul și laptele”.
”Fiind în desfășurare concomitent și programul Cornul și laptele, în unitățile de învățământ au fost verificate și spațiile de depozitare și păstrare ale acestora. Iar la controalele care vor fi efectuate conform legislației în vigoare, o să avem în vedere următoarele: fructele şi legumele destinate degustării să fie însoţite de certificate de conformitate şi trebuie să respecte toate caracteristicile specifice fructelor şi legumelor distribuite. În cazul degustării de sucuri proaspete, acestea trebuie să fie combinate cu apă şi consumate imediat, pe parcursul a 10 – 15 minute de la preparare. Fructele şi legumele destinate degustării să fie întregi, sănătoase, spălate, curate, fără corpuri străine vizibile, fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin. Laptele şi produsele lactate destinate degustării trebuie să fie însoţite de fişele tehnice specifice fiecărui produs lactat degustat şi să respecte toate caracteristicile specifice produselor lactate. Să fie asigurate condiţiile de primire şi recepţie a produselor în unităţile de învăţământ, precum şi distribuţia produselor elevilor prezenţi la cursuri, în conformitate cu prevederile HG 640/2017. Vom verifica în continuare veridicitatea datelor din documentele care atestă furnizarea fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate și dacă sunt nominalizate una sau mai multe persoane aparţinând personalului didactic sau personalului nedidactic, după caz, care îndeplinesc şi respectă normele de igienă, conform legislaţiei în vigoare. Deasemenea, am verificat si vom verifica dacă depozitarea produselor în unităţile de învăţământ se face în spaţii special amenajate pentru depozitarea/păstrarea produselor în condiţii de igienă, dotate, după caz, cu echipamente frigorifice, monitorizate din punctul de vedere al temperaturii”, precizează sursa citată.