Astazi este ultima zi de campanie electorala. In mod oficial, campania se incheie cu 24 de ore inainte de startul alegerilor, respectiv in dimineata zilei de sambata, la ora 7,00. Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale prin lansarea, afisarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip este contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.400 lei la 2.000 lei.
Desi eram obisnuiti ca in Salaj campaniile electorale sa fie linistite, iata ca de data aceasta au fost semnalate 12 cazuri de incidente in cele patru saptamani de campanie. Sesizarile au fost facute la Politie si sunt cercetate de catre angajatii IPJ Salaj. Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Salaj, in perioada 11 mai – 7 iunie, s-au inregistrat 12 incidente electorale, sapte in mediul rural – la Salajeni, Criseni, Sarmasag, Marca, Galgau Almasului, Garbou si cinci in urban, la Zalau, Jibou, Simleu Silvaniei.
Din cele 12 incidente electorale, jumatate au fost contraventii la legea electorala, prin care s-a sesizat distrugerea si degradarea afiselor electorale, precum si afisarea mijloacelor de propaganda electorala in alte locuri decat cele permise potrivit prevederilor legale. Potrivit Tincutei Dumuta, o sesizare nu s-a confirmat, iar in cinci cazuri, persoanele vinovate au fost avertizate in scris. Intr-un singur caz s-a aplicat amenda pentru distrugere de afise electorale, persoana respectiva primind o amenda in valoare de 600 lei.
Mita, injurii, calomnie si bataie
Febra de campanie a cuprins insa reprezentantii unor partide politice, care au recurs la diferite metode de convingere a electoratului, ajungandu-se chiar la metode contondente. Sase dintre incidentele electo-rale inregistrate la Politie au fost catalogate ca si infractiuni, care sunt cercetate de politisti pentru solutionarea rapida a acestora.
Sotia unui candidat din Sarmasag a semnat in locul acestuia declaratia de acceptare a candidaturii, iar politia o cerceteaza acum pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si mentionarea in declaratia de acceptare a candidaturii a unor date neadevarate.
Doua cazuri semnalate la politie privesc distrugerea de bannere – reclamata la Marca, dar si violare de domiciliu, lovire si alte violente si amenintare – la Galgau Almasului.
Nici acuzatiile de insulte si calomnie nu lipsesc din spectrul infractiunilor inregistrate in aceasta campanie. La Simleu Silvaniei, primarul in functie Septimiu Turcas a reclamat raspandirea unei publicatii calomnioase care s-a distribuit in oras, cu articole de presa publicate initial pe un site.
De asemenea, primarul din Garbou a sesizat politia ca in comuna sa au fost distribuite tiparituri cu texte insultatoare si calomnioase.
Pe adresa IPJ Salaj a ajuns si o sesizare cu privire la mita electorala, facuta de presedintele PRM – Gheorghe Funar, care cerea angajatilor acestei institutii sa ancheteze toate incidentele semnalate in judet cu privire la distribuirea de salopete, biciclete, galeti, harlete sau alte obiecte care pot constitui mita electorala.
Politia, cu ochii pe sectiile de votare
Pentru desfasurarea in bune conditii ale procesului de vot, angajatii MAI din Salaj vor supraveghea cu atentie sectiile de votare. Potrivit informatiilor IPJ Salaj, la nivelul judetului s-au constituit 299 sectii de votare, a caror paza va fi asigurata astfel: 136 de sectii vor fi supravegheate de politie, 86 de sectii de catre jandarmi, iar 69 de sectii de votare de catre pompieri. Cate doua sectii vor lua in paza si lucratori ai serviciilor de pasapoarte si inmatriculari auto, biroului transporturi si Oficiului judetean pentru imigrari. Politistii si jandarmii vor asigura si transportul buletinelor de vot la sectiile de votare si apoi, dupa incheierea votarii in data de 10 iunie, la BEJ si judecatoriile competente teritorial. In paralel, oamenii legii vor patrula si vor asigura interventia la evenimente.
Pana la cinci ani de inchisoare pentru vot ilegal
De fiecare data cand e vorba de alegeri, din inconstienta sau din prea mult zel, unele persoane incearca sa-si „ajute” preferatii votand de mai multe ori. „Reamintim cetatenilor ca duminica este ziua votului pentru alegerea reprezentantilor administratiei publice locale, context in care atragem atentia asupra votului ilegal sau multiplu si a consecintelor acestuia. Astfel, alegatorul care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor sau fara a avea acest drept risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 6 luni si 5 ani. Si tentativa se pedepseste”, precizeaza Tincuta Dumuta. Pentru a putea vota in conditii de deplina legalitate, cetatenii trebuie sa se asigure ca au dreptul sa voteze si ca detin documente valabile. „De asemenea, alegatorii trebuie sa se fereasca de mita electorala – bani sau diverse foloase materiale, intrucat nu merita sa faca inchisoare pentru asta”, avertizeaza purtatorul de cuvant al IPJ Salaj.
Luni, zi libera pentru pasapoarte si inmatriculari auto
Tocmai pentru ca angajatii serviciilor de pasapoarte si imnatriculari auto participa la paza sectiilor de votare, ziua de luni este libera pentru ei. Potrivit Oanei Ciobanu, purtator de cuvant al Institutiei Prefectului judetului Salaj, Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatricularea vehiculelor si Serviciul public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple nu vor desfasura activitati de lucru cu publicul a doua zi dupa alegeri, cu exceptia examinarilor care vor avea loc in vederea obtinerii permisului de conducere.