Instiitutia Avocatul Poporului consideră că filmarea şoferilor opriţi in trafic pentru diferite abateri de către poliţiştii rutieri este ilegală şi incalcă protecţia imaginii persoanei. Potrivit institutiei, fiecare cetăţean are dreptul la imagine, iar acest lucru este garantat de Constituţia Romanii, dar şi de legislaţia europeană privind protecţia datelor cu caracter personal. Avocatul Poporului a precizat că poliţistul care opreşte in trafic o persoană ar trebui nu doar să o informeze că este filmată şi inregistrată, ci să ii ceară şi acordul pentru acest lucru.
Cat priveste inregistrarea convorbirilor telefonice de către departamentele de relaţii cu publicul ale unor companii de telefonie mobilă este legală, Gheorghe Iancu a răspuns că nici această practică nu este corectă deoarece acordul persoanei inregistrate ar trebui să fie „expres şi echivoc”. Potrivit specialistilor, vocea sau vorbirea este un element de identificare şi orice persoană are dreptul şi la protecţia acestui element.
Avocatul Poporului a spus că operatorii de telefonie mobilă ar trebui să lase persoanei posibilitatea de a permite sau nu să fie inregistrată convorbirea pe care o poartă cu angajaţii companiei cand a sunat la departamentul de relaţii clienţi.
„Este absolut clar ilegal. Este o intrebare pusă şmechereşte prin care ţi se cere acordul. Acordul persoanei trebuie să fie expres şi echivoc”, spune Gheorghe Iancu, de la Avocatul Poporului.
In momentul de faţă persoana care nu doreşte să ii fie inregistrată convorbirea cu reprezentantul firmei de telefonie mobilă are doar posibilitatea de a nu purta această convorbire.