Mutarea pietei centrale agroalimentare intr-un nou spatiu isca numeroase controverse, asa cum se intampla de fiecare data cand are loc o schimbare de interes public. Fiindca la fiecare nivel si interesele sunt diferite.
Din punctul de vedere al cumparatorului, doua dintre motivatiile mutarii pot fi considerate ca fiind verosimile. Fara indoiala, o piata centrala in care se vand atat produse agroalimentare, cat si industriale, are nevoie de o suprafata mai mare decat cea actuala. Avand un spatiu de desfacere mai extins, implicit este nevoie si de mai multe locuri de parcare fara plata pentru utilizatorii si clientii pietei.
Bineinteles ca mai exista si alte motive care chiar daca nu au fost comunicate, ele circula prin oras. Clientii pietei, dar si cei ai institutiilor din preajma il apreciaza doar pe cel privitor la degajarea zonei de parcare, care in prezent este pe drept cuvant suprasolicitata.
Ramane de vazut cata preocupare va fi pentru ca si statiile de autobuz sa fie cat mai apropiate de piata, asa cum e firesc sa fie. Stiut fiind ca majoritatea cumparatorilor nu merg cu masina pentru micile cumparaturi cotidiene necesare menajului.
Cat priveste angajamentul cu privire la promovarea produselor oferite la promotie de catre comerciantii pietei prin pliante distribuite gratuit, masura este salutara. Ea ar fi un pas catre un comert modern, cum se intampla si in alte unitati comerciale. Cu conditia sa nu se adevereasca proverbul potrivit caruia „orice minune tine trei zile”
Dar in legatura cu pozitionarea noii piete ca una „foarte avantajoasa”, asa cum vor autoritatile locale sa convinga populatia, lucrurile stau altfel. Cel putin locuitorii cartierelor Meses, Bradet, Stadion, zona centrala si cea a strazii 22 Decembrie sunt de alta parere.
Real este faptul ca, in prezent, in Zalau, nu exista un alt loc deopotriva corespunzator si ca spatiu si ca distanta aproximativ egala de toate cartierele orasului. Pe de alta parte, tot atat de veridic este si faptul ca in afara cartierelor Dumbrava Nord, Dumbrava I si Dumbrava II si celelalte mentionate de catre autoritati in presa locala, municipiul mai are si alte zone importante. Iar locuitorii lor nu pot fi ignorati. Nu-i normal ca ei sa ramana fara o piata agroalimentara mai apropiata. Una mai mica, asa cum este si cea de la Astralis. La urma urmelor, o piata centrala si doua piete mai mici sunt absolut necesare in municipiul Zalau.
De aceea, se impune ca odata cu amenajarea pietei centrale sa existe preocupare si pentru o piata mica la indemana celor din cartierele omise in comunicatul de presa. Si care altminteri ar ramane vitregite pe nedrept si nejustificat.
Fiecare grup de cartiere are dreptul la o piata agroalimentara
Articole
Vânzarea E-on GAZ, un risc pentru 3,4 milioane de români? Autoritățile fac verificări
Autoritățile române cer examinări din partea organismelor europene în legătură cu posibila cumpărare a companiei E-ON, care are milioane de clienți în țară, de către firma MVM din Ungaria, bănuită de relații apropiate cu Rusia. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, miercuri seara, că a sesizat Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) cu privire la posibila tranzacție între E-on Furnizare și MVM. „În ultima perioadă, am realizat o analiză foarte riguroasă asupra acestei potențiale tranzacții și…
Mai mult...Au păcălit statul 13 ani, prin evaziune fiscală. Doi sălăjeni, trimiși în judecată
Doi sălăjeni au fost trimiși în judecată de procurori, acuzați de evaziune fiscală în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi fentat bugetul de stat cu aproape 400 de mii de lei, prin omiterea înregistrării în contabilitate a unor operațiuni efectuate și a veniturilor obținute. Faptele s-ar fi petrecut pe parcursul a peste 13 ani, din 2007 până în 2020. Potrivit procurorilor, în această perioadă, C.G.D. și C.V.M., în calitate de administratori de fapt ai firmelor M.P.…
Mai mult...