Cardurile de fidelitate, o tehnica de marketing care si-a dovedit deja eficienta, sunt alese de clientii care-si fac cumparaturile constant din aceleasi magazine, de la supermarketuri si farmacii pana la benzinarii sau magazine de haine.
Companiile si-au dat seama de utilitatea unor astfel de instrumente de marketing: acroseaza clientii, ii fidelizeaza si ii fac sa se simta “speciali”. Orice posesor al unui card de fidelitate intra implicit intr-un club al companiei respective si poate beneficia de anumite avantaje, de la reduceri, promotii si cadouri, pana la cecuri prin care pot alege gratuit alte produse.Desi reducerile de care beneficiaza clientul nu sunt prea mari, efectul este unul mai mult psihologic, consumatorul simtindu-se bine pentru ca oferta respectiva este adresata exclusiv celor din “grupul” lui.
Cardurile de fidelitate ii ajuta pe reprezentantii companiilor sa tina o evidenta a clientilor, interesandu-se astfel nu doar de nevoile lor, dar si de tipul de clienti, de comportamentul acestora, de reactia la promotii. In acest moment s-a ajuns intr-un punct in care fidelizarea clientilor existenti devine indispensabila si atat producatorii, cat si retailerii au inceput sa actioneze in acest sens.
Cardurile de fidelitate au insa si dezavantaje. Pentru firme ar fi indepartarea clientilor care nu sunt membri si nu beneficiaza de acelasi tratament “exclusivist” precum clientii fideli. In ce-l priveste pe client trebuie sa aiba in nvedere ca firmele se folosesc de carduri pentru a vinde produse cu preturi mai ridicate decat in alte locuri.