Sambata, 16 martie, incepand cu ora 15 se va desfasura a cincea editie a festivalului vinului de la Borla . Organizatorii sunt UDMR Borla si Asociatia Culturala Borla, iar Centrul de Cultura si Arta Salaj si Biserica Reformata din Borla vor sprijini financiar festivalul.
Zoltan Demien, mic producator de vin din satul Borla, ne-a dezvaluit cateva din secretele vinului atat de apreciat in Salaj si nu numai. „Tehnica producerii vinului se pastreaza din tata in fiu, traditia s-a pastrat, metoda nu s-a schimbat prea mult, oamenii incearca doar sa-si optimizeze munca .Vinul produs la Borla este suta la suta natural, fara chimicale, obtinut prin fierbere deschisa. Solul calcaros are propretati deosebite, in sat erau 2- 3 cariere de piatra care erau exploatate pentru fundatii la case si constructii. Am observat ca acolo unde este piatra sub pamant, strugurii au o calitate deosebita. In vreo doi ani la rand nu am avut productie si am mers in Vrancea dupa struguri. Dar nu am putut face acelasi vin, pentru ca strugurii de acolo nu dadeau acea acidulatie vinului pe care o dau strugurii nostri. Chiar daca sunt acelasi soi, nu au acelasi gust. E usor sa obtii vin cu chimicale dar noi nu vrem sa-l facem asa. Testul este cum te simti dupa ce bei un vin natural sau unul „prefacut”. Daca nu te doare capul a doua zi, ba te simti mai bine, atunci e suta la suta natural. Un producator de nivel mediu, produce cam 3.000 de litri pe an. Sunt unii in Borla care produc si 5.000 de litri. Ca sa fii un producator care sa iasa pe piata, consider ca trebuie sa produci cam 4.000 de litri din fiecare fel de vin, nu in total.”
Daca dam un click pe Wikipedia gasim: „Borla este un sat situat in comuna Bocsa, Salaj, Transilvania, Romania. Vinul de Borla este binecunoscut chiar si in afara regiunii”