Publicul zalauan a avut ocazia sa vada vineri de la ora 19.00 sute de oameni imbracati in armuri, cu coifuri, inarmati cu sabii si purtand torte, care au defilat pe bulevard. Asa a inceput cea de-a noua editie a Festivalului Roman Zalau Porolissum. Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, si angajati ai institutiilor publice locale au imbracat costume istorice si s-au alaturat trupelor de reconstituire istorica. Zalauanii au avut ocazia sa ii cunoasca pe cei care s-au straduit sa reconstituie scene istorice: Asociatia Amicii Muzeului Zalau, Nimfele Daciei, Lupii de Fier din Alba, gladiatorii Virtus Antiqua din Cluj-Napoca.
Moderatorul deschiderii oficiale a Festivalului si cel care a prezentat cohortele de lupta romane a tinut sa sublinieze ca Festivalul Roman Zalau Porolissum este considerat unul dintre cele mai mari festivaluri de reconstituire istorica din Romania. Festivalul Roman 2013 a fost organizat de Primaria Municipiului Zalau.
Prima seara a Festivalului Roman Zalau Porolissum a continuat cu o serie de momente artistice ce au avut loc pe scena din spatele Primariei Zalau. Primii care au urcat pe scena Festivalului a fost trupa Eos a Bibliotecii Ionita Scipione Badescu, care a reprezentat piesa de teatru Memento Mori. A urmat apoi un concert sustinut de Adrian Aron, concurent la „Romanii au talent”.Tanarul de doar cinci-sprezece ani a fost semifinalistul Zalaului in editia trecuta a showului televizat. Asa cum ne-a obisnuit pana acum, Adrian a venit cu chitara si a cantat live. Au urmat pe scena chitaristii de la Silvania Folk Band, Vasile Seicaru, Paula Tarau, Loredana si Florin Galis, care au intretinut atmosfera pana aproape de miezul noptii.
Dupa parada costumelor istorice, in jur de ora 20:00, primarul Capilnasiu a dat startul manfestarilor cu salutul „Ave Zalau”. Asemeni romanilor, celebri pentru petrecerile pe care le organizau, edilul a dat publicului indemnul: „sa curga vinul si sa gustam bucatele”.
Dacii si romanii s-au luptat in gradina Colegiului Silvania
Gradina Colegiului National Silvania a devenit camp de lupta sambata, dupa ora 11:30, in cea de-a doua zi a Festivalului Roman. Trupele de razboi dacice si romane au facut demonstratii de lupta spre de-liciul publicului.
Prezentarea armamentului specific perioadei a fost partea instructiva a spectacolului. Zalauanii au avut prilejul sa vada echipamentul unui tribun de cohorta, coifuri, spade si sabii, pumnale, scuturi din lemn ornamentate si inscriptionate in functie de unitatea, legiunea si teritoriul caruia apartineau. A fost prezentata Garda romana de la Alba Iulia, scoala de gla-diatori Virtus Antiqua din Cluj si Legiunea Savaria din Szomba-thely din Ungaria.
Dupa „razboi” publicul a fost invitat sa se familiarizeze cu obiectele din atelierul de ceramica antica, amplasat in apropierea terenului de lupta si sa achizitioneze bratari dacice, figurine si statuete din ceramica si lut, medalioane si brelocuri cu diverse inscriptii tematice, in acord cu simbolistica Festivalului Roman.
La demonstratia de trageri cu arcul, unde „combatantii” si-au demonstrat calitatile fizice si precizia la tinta, spectatorii au putut, si ei, sa traga cu arcul, gratis, dar si contracost, cinci lovituri, cinci lei.
Momentul cel mai asteptat a fost batalia finala la care au participat toate trupele. Confruntarea a fost cel mai „violent” moment dintre toate evenimentele festivalului, reconstituind cel de-al doilea razboi daco-roman, din 105-106, in urma caruia cetatea Sarmizegetusa a fost cucerita. Romanii, vizibil mai numerosi, au reusit sa cucereasca capitala Daciei. Totul s-a incheiat cu sinuciderea lui Decebal, asa cum este pomenita si in cartile de istorie. In final, daci si ro-mani au defilat impreuna.
Haggard a facut show la Zalau
Sambata seara, petrecerea s-a mutat in parcarea din spatele Primariei Zalau. Concertul trupei germane Haggard a fost deschis de dansul Nimfelor Daciei. Ha-ggard, care canta rock simfonic de mai bine de douazeci de ani, a facut show timp de doua ore. Publicul a fost si el „la inaltime”. Parcarea din spatele Primariei a adunat multi spectatori, mai ales rockeri, atat din Salaj, dar si din Bistrita, Baia Mare, Alba, Cluj, Sibiu, Satu-Mare si Bucuresti. Acestia au venit „dotati” cu tinute negre, bocanci, catarame si curele. Cert este ca toata lumea s-a distrat. Unii au incins hore in fata scenei.
Radu Capalnasiu a explicat ieri ca le-a lansat invitatia celor de la Haggard in ideea de a atrage cat mai multi turisti la Festivalul Roman. Desi muzica lor se adreseaza unui segment anume de public, primarul a recunoscut ca a fost si pe placul lui. „Mie, personal, mi-a placut. Din discutiile cu cei prezenti la concert, am aflat ca si ei imi impartasesc parerea”, a subliniat edilul.
Tot sambata seara au concertat baietii de la Ad Hoc. Desi este o trupa relativ noua in industria muzicala, repertoriul lor diversificat si stilul combinat a satisfacut cerintele spectatorilor. Ad Hoc spun despre ei ca sunt prima trupa de punk acustic folcloric me-dieval din Romania.
Asis Nasseri, solist Haggard: „Nu am vazut in douazeci de ani un public ca la Zalau”
Cu o experienta de peste douazeci de ani, Haggard a cantat de-a lungul timpului in 30 de tari, in fata a zeci de mii de spectatori. „A fost o experienta fantastica, un eveniment extraordinar. Fanii romani sunt „puternici”. Nu am vazut asa ceva in douazeci de ani. A fost peste asteptarile unui simplu contract, spunea solistul Ha-ggard. Multumesc organizatori-lor si publicului pentru ospitalitate si prietenie. Va promit ca ne vom intoarce la Zalau”, a spus soli-stul Asis Nasseri, care s-a aratat incantat ca stilul de muzica mixta si medievala pe care il canta se potriveste „manusa” cu locurile de la noi. „Ma simt ca acasa. Sa stiti ca avem doi colegi romani in trupa. Suntem obisnuiti cu limba si cu mancarea romaneasca”, marturisea solistul Haggard.
Capilnasiu este nemultumit de participarea slaba a publicului
Primarul Radu Capilnasiu a fost nemultumit de publicul restrans pe care l-a adunat editia a noua a festivalului. A remarcat acest lucru subliniind dezinteresul salajenilor fata de astfel de evenimente. Nu putem da vina pe vremea de afara, care a tinut cu noi in acest week-end. Daca ar fi plouat, am fi spus ca din cauza asta nu vine lumea. Nu a fost asa, din pacate. S-ar putea sa regandim modul in care vom organiza Festivalul Roman in editiile viitoare, a spus primarul Capilnasiu.