La manifestari au participat o mie de persoane, de zece ori mai putin fata de cat s-a asteptat conducerea Primariei Zalau.

Conducerea Primariei municipiului Zalau a tras primele concluzii dupa cea de a VIII-a editie a Festivalului Roman. Desi au trecut opt ani de la prima editie, festivalul nu este popular in randul zalauanilor. Dovada sta faptul ca la manifestarile din perioada 21-23 septembrie au participat aproximativ o mie de persoane, de zece ori mai putin fata de cat s-au asteptat cei din conducerea municipalitatii. Neavand o data fixa de desfasurare si programat de cele mai multe ori concomitent cu Zilele Cetatii, Festivalul Roman a fost perceput de catre zalauani mai degraba ca o manifestare conexa sarbatorii cu mici, bere si manele, si nicidecum ca un eveniment cultural de reconstituire istorica. Unul dintre factorii care au cauzat lipsa auditoriului la editia din acest an a Festivalului a fost promovarea. „Avem o mica suparare. Duminica am avut o intalnire cu trupele participante, unele cu o experienta mai mare decat noi, si am tras concluzia ca nu ne-am atins scopul de a aduna 10.000 de participanti, dar am fost atentionati ca acest tip de festival nu va fi niciodata unul de masa”, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Radu Nistorescu, administratorul public al municipiului. Acesta mai spune ca, desi considera promovarea din acest an ca fiind buna, spera ca „promovarea editiei de anul viitor sa fie si mai buna”, avand in vedere ca Primaria va participa in perioada urmatoarea la doua targuri de turism si va fi realizat un film de promovare a Festivalului. „Merita sa mergem mai departe si sa-i convingem pe concitadini ca o astfel de sarbatoare promoveaza mai bine orasul decat Zilele Zalaului cu mici, bere si manele”, a adaugat Nistorescu, care crede ca si vremea neprielnica a fost „un inamic destul de puternic”. Pentru editia de anul viitor, conducerea Primariei va modifica, din nou, data de desfasurare a Festivalului, aducandu-l la inceputul lunii septembrie si spera ca acea data sa ramana fixa. De asemenea, profesorii de istorie din judet vor fi contactati de Primarie pentru a-i implica pe elevi in desfasurarea Festivalului, scolarii avand ocazia sa vada pe viu o lectie de istorie. Nu in ultimul rand, Primaria va purta discutii cu Consiliul Judetean pentru ca, pe viitor, cele doua institutii sa organizeze impreuna un Festival Roman de o mai mare amploare, nu doua evenimente distincte cum s-a intamplat anul acesta. Luna trecuta, Consiliul Judetean a organizat la Castrul Roman de la Moigrad „Porolissum Fest”, eveniment care a avut ca scop principal reconstituirea istorica.
Un milion de lei pentru doua editii de Festival
Doua editii ale Festivalului Roman Zalau – Porolissum au primit finantare europeana in valoare de un milion de lei. Pentru editia din acest an s-au cheltuit 300.000 de lei din fondurile europene pentru materialele promotionale si organizarea Festivalului, iar din bugetul local au fost alocati 145.000 de lei, la care se adauga sponsorizarile. Pana la editia de anul viitor, echipa de proiect isi doreste ca Festivalul sa ramana permanent in atentia oamenilor. Astfel, cei care au facut poze sunt rugati sa transmita trei fotografii, care sa surprinda trei momente diferite ale Festivalului, pe adresa sugestii@zalausj.ro. Primii o suta vor primi materiale promotionale. De precizat este faptul ca fotografiile nu trebuie semnate.