A fost ca pe vremuri
Festivalul Roman Zalău – Porolissum este unul dintre evenimentele unicat in Romania. Aflat la a VII-a ediţie, Festivalul Roman organizat de Primăria Zalău a transformat pentru o zi oraşul nostru in vechea capitală a provinciei romane Dacia Porolissensis. Trupele de reenac-tment, de dansatoare, personajele imbrăcate in daci şi romani, muzica, au fost părţi care au contribuit la construirea uneor fragmente din viaţa celor care au trăit acum 2.000 de ani pe aceste meleaguri.
Veritas romanus nuptiae
Ineditul Festivalului Roman organizat anul acesta a fost dat de o nuntă romană cat se poate de reală. Ancuţa Mărieş şi Eric de Sena au ales să işi unească destinele in cadrul unei ceremonii romane tradiţionale. Relaţia celor doi soţi pasionaţi de modul de viaţă al daco-romanilor a fost legalizată de primarul Zalăului, care a intrat in atmosfera acelor vremuri prin vestimentaţia adecvată. Nici apropiaţii mirilor nu s-au lăsat mai pejos. Majoritatea au purtat straie romane sau dacice. Ceremonia a fost urmată de o defilare a alaiului de nuntă prin centrul oraşului. Odată uniţi in faţa legilor, mirii romani au primit şi binecuvantarea zeilor printr-un ritual ce a avut loc in grădina Colegiului Naţional Silvania. Pentru ca tinerii insurăţei să aibă prosperitate in casă, Nimfele Daciei au dansat minute in şir in jurul cuplului. Nu doar mirii s-au bucurat de dansul fetelor, ci şi zălăuanii prezenţi la eve-niment. Mişcările graţioaselor Nimfe au adus noroc celor doi, dar şi soarele peste intregul oraş. Insă nu pentru multă vreme, căci ploaia a compromis restul manifestaţiilor cu iz roman.
Spectacol şi demonstraţii de luptă
Evenimentele au continuat cu un spectacol organizat de Luptătorii de la Porolissum. „Viespe şi Balaur” a incantat publicul, atat prin costume, cat şi prin tematică şi personaje. Intr-un decor ce imita războaiele dacice, cei 10 daci şi cei 10 romani s-au confruntat, spectacolul finalizandu-se cu incendierea cetăţii dace. După spectacol au urmat demonstraţiile de antrenamente şi luptă, oferite de Savaria Legio Egysulet Szombathely, din Unga-ria. Publicul a avut parte chiar şi de o surpriză, deoarece la finalul demonstraţiilor, trupa de romani i-a „atacat”, după care cei mai curajoşi dintre zălăuani s-au fotografiat cu părţi din costumaţia soldaţilor. Nici Şcoala de Gladiatori „Virtus Antiqua” nu au fost mai prejos. Au intreţinut atmosfera prin confruntări cu săbii şi atacuri corp la corp, deşi afară ploua de ceva vreme.
Parada costumelor istorice, condusă de edilii zălăuani
Inchiderea Festivalului Roman a fost marcată de parada costumelor istorice. Toţi cei care au contribuit la desfăşurarea activităţilor de peste zi s-au imbrăcat in daci şi romani şi au defilat prin centrul Zalăului. In frunte cu reprezentanţii administraţiei locale, alaiul s-a perindat mandru printre zălăuanii curioşi. Din alai au făcut parte: Savaria Legio Egyesulet Szombathely, Luptătorii de la Porolissum, Virtus Antiqua, Walkirii, Nimfele Daciei, Nate Severiane, Sanctimonia Nemesis, Fidelis Cybele, Letitie Probitas, Trupa Cohors a III-a Campestris a Mu-zeului Judeţean de Istorie şi Artă, Lupii Daciei şi alte perso-naje costumate. Alături de alai au fost şi doi călăreţi care i-au cam speriat pe edili, care au grăbit pasul de fiecare dată cand cabalinele se aflau prea aproape de ei.
Cu ploaie cu tot, Festivalul Roman Zalău Porolissum, Ediţia a VII-a 2011 a fost o reuşită, chiar dacă mulţi sălăjeni au ales să stea la un mic şi o bere decat să urmărească modul de viaţă al celor ce au trăit aici acum mai bine de 2.000 de ani.
Festivalul Roman
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...