Sentinţele date de instanţă care obligă Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi Consiliul Judeţean Sălaj, in calitate de administrator al unităţii medicale, să transforme incadrarea pe post a 116 aistenţi medicali cu studii medii in asistenţi medicali cu studii superioare, au pus consilierii judeţeni in dificultate. Aceştia au trebuit să se pronunţe asupra aplicării unei sentinţe judecătoreşti (atacată prin recurs) care obligă Spitalul judeţean şi Consiliul judeţean să modifice statul de funcţii incepand cu data de 1 decembrie 2009 cu noua incadrare şi să elaboreze un nou buget care să includă creşterea salarială de 20 la sută, precum şi să facă modificări in cartea de muncă.
Marc respectă hotărarea instanţei
Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, a precizat că aceste măsuri sunt obligatorii şi executorii, deşi litigiile au fost atacate cu recurs, care se va judeca in 6 octombrie. Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj a menţionat că Spitalul Judeţean de Urgenţă nu are un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj. „In acest moment bugetul Spitalului este incert şi neacoperit printr-un contract. In proiectul de contract, pe luna decembrie există doar un buget simbolic, iar pentru luna noiembrie sunt venituri inferioare celorlalte luni”, a precizat Marc. In final, şeful judeţului a propus adoptarea hotărarii conform proiectului iniţial, respectiv acordarea drepturilor asistenţilor medicali dispuse de instanţă. Claudiu Barsan, preşedintele CAS Sălaj, a precizat că Spitalul Judeţean are contract cu CAS şi are buget, insă serviciile contractate in luna decembrie urmează să fie plătite in ianuarie.
Asistentele cu facultate dau vina pe DSP
Rodica Mureşan, preşedintele Ordinului Asistenţilor medicali generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor medicali, a argumentat in faţa consilierilor judeţeni că Uniunea Europeană spune că asistenţii medicali trebuie să aibă studii superioare. „Am avut 127 de dosare, din care doar 116 au fost aprobate. Acolo unde s-a intamplat ca asistente medicale de laborator să aibă calificarea de asistent medical generalist nu s-a aprobat transformarea postului. In Romania sunt facultăţi acreditate unde se pot face studii superioare. Direcţia de Sănătate Publică e de vină pentru că nu a dat voie ca această hotărare să fie aplicată fără tam-tam. Judeţele de langă noi au transformat aceste posturi. Vor veni forurile de acreditare care vor intreba caţi angajaţi au studii superioare. Atunci vom vedea cum va fi”, susţine reprezentanta asistenţilor medicali.
Consilierii, supăraţi pe instanţă
Fără a pune la socoteală dreptul la promovarea pe post a asistentelor medicale, consilierii judeţeni s-au văzut in situaţia de a fi obligaţi să voteze ce doreşte instanţa, ceea ce a starnit mai multe reacţii. „Cum poate o instanţă de judecată să ne oblige la plata unor fonduri din decembrie 2009, din moment ce noi am preluat spitalul in 2010. Nu mi se pare corect să adoptăm această hotărare, cel puţin pană la rezolvarea recursului. Aceste persoane cu studii medii se trezesc peste noapte cu studii superioare. Mai este şi problema migraţiei şi ne trezim că maine poimaine pleacă”, a declarat Viorel Raţiu, consilier judeţean.
Tiberiu Csoka, vicepreşedintele Consiliului judeţean, a fost ceva mai vehement in declaraţii, propunand o adăugire la proiectul iniţial. „Dacă legile permit obţinerea unei promovări, aveţi tot dreptul. Insă mi-e ruşine că sunt consilier judeţean şi mă obligă cineva să votez intr-un fel, inclusiv o instanţă de judecată, cu atat mai mult cu cat e o vorba de o modificare retroactivă a statutului de funcţii, care e neconstituţională şi putem fi contestaţi. In plus, mă obligă să avizez un buget căruia nu-i ştiu sursele. In 6 octombrie se judecă un recurs care poate răsturna sentinţa şi noi am putea fi nevoiţi să retunăm fondurile astfel plătite. Sunt de acord cu acordarea acestor drepturi, insă propun să intre in vigoare cu data de 1 ianuarie 2012, cand spitalul va avea buget”, a susţinut Csoka in şedinţa de Consiliu Judeţean. In final, au fost supuse votului cele două variante de proiect de hotărare (cea iniţială şi cea adăugită cu propunerea lui Csoka). Prima a primit doar patru voturi, iar cea de-a doua diferenţa de voturi ale consilierilor, fiind adoptată. Astfel, la proiectul iniţial s-a adăugat un articol care prevede că măsurile se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2012. Dar pană atunci mai este un recurs de judecat de către instanţă.
Ligia Marincaş: „In grila de salarizare, asistenţi medicali licenţiaţi au salarii mai mici decat asistenţii medicali principali”
Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, ne-a explicat că instituţia pe care o conduce nu are nici o vină. „In luna ianuarie a ajuns la noi o solicitare din partea Spitalului privind transformarea posturilor din asistent medical cu studii medii in asistent medical cu studii superioare incepand cu luna decembrie 2009. Ori, in 2009 spitalul avea datorii către stat şi nu putea plăti majorări de salarii. Şi să fi vrut nu se putea aplica această promovare. Pană la data preluării de către Consiliul judeţean (in 2010, n.r.) Spitalul nu avea buget. Se ştie că după preluare au fost stinse datoriile de miliarde ale spitalelor. Mai mult, exista o lege, dar abia in 2011 au apărut normele de aplicare cu criteriile de incadrare. La noi, se mai intamplă să punem carul inaintea boilor. Mai intai a apărut secţia de asistenţă medicală generală, la Facultatea de medicină a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, dar la momentul cand ele au promovat nu exista statutul de asistent medical licenţiat”, ne-a declarat directorul DSP. Referitor la eventualele modificări de buget ca urmare a noilor incadrări, Marincaş a menţionat că, oricum, dacă li se aprobă posturile Spitalul nu va pierde foarte mult din punct de vedere financiar. „Mare parte dintre asistente sunt incadrate ca asistent medical principal, la nivelul cel mai mare. Din cate ştiu eu, asistentul medical licenţiat are un salar mai mic in grila de salarizare decat asistentul medical principal. N-aş putea să vă spun dacă salariile lor vor fi micşorate sau legea va permite să rămană la acelaşi nivel”, a subliniat directorul DSP.