Problema-cheie este ca nu vor fi bani pentru organizarea scrutinului

Una din temele principale pe care le-a pus pe tapet noul director executiv al Directiei pentru Agricultura Salaj, Valentin Duca, la intalnirea de ieri cu presa a fost infiintarea Camerei Agricole Salaj.
Potrivit lui Valentin Duca, calendarul propus pentru alegerea Camerei Agricole Salaj, conform Legii 283 din 2010, cu actualizarile si modificarile in vigoare, pana acum s-a respectat. Ce urmeaza de acum inainte vom trai si vom vedea. Spun asta pentru ca toate tentativele de infiintare a Camerelor Agricole s-au oprit la capitolul finantare. Alegerile pentru Camera Agricola Salaj sunt programate pe data de 10 noiembrie. Cu 45 de zile inainte de data alegerilor se afiseaza listele electorale, care de data asta nu au baza in situatia fermierilor de la APIA, ci in Registrul agricol din fiecare comuna. Valentin Duca estimeaza ca in Salaj sunt in jur de 25.000 de fermieri. El considera, luand in calcul participarea agricultorilor din alte judete la vot, ca in 10 noiembrie doar vreo sapte mii se vor prezenta la urne. Pana in prezent, doar 14 comune din judet au trimis listele cu fermierii la Comitetul Judetean de Initiativa. In total, in judetul nostru s-au stabilit 61 de sectii de votare. De saptamana viitoare urmeaza depunerea candidaturilor la Comisia Electorala. Pana aici toate bune si la locul lor. Cand insa incep cheltuielile, lucrurile se schimba.
Directorul Directiei pentru Agricultura spune, din capul locului, ca pana la ora actuala nu s-au gasit surse de finantare pentru alegerea Camerei Agricole Salaj.Statul nu participa cu un sfant. De fapt, nici nu are de unde. Directia Agricola nu are bani pentru a sustine alegerile, precizeaza Duca. Din 70 de ingineri, cati avea cu trei ani in urma, la ora actuala mai are in organigrama 20 de specialisti. Acestia, chiar daca s-ar oferi voluntar sa sprijine alegerile cu o parte din salariu, nu ar reusi. Directorul Duca nu stie exact ce suma ar fi necesara pentru organizarea alegerilor, dar enumera cateva capitole care nu se pot face fara bani: tiparirea buletinelor de vot, confectionarea stampilelor de vot si a stampilelor de control, amenajarea sectiei de votare, distribuirea buletinelor de vot, remunerarea membrilor din comisiile electorale, ca asa de doru’ lelii vor fi prea putini cei care vor sta o zi si o noapte in sectia de votare. „O solutie care sa mai indulceasca, cat de cat, situatia finaciara a alegerilor ar fi cotizatia persoanelor care vor sa candideze”, afirma Duca. O sa traim si o sa o vedem si pe asta!