PDL cere USL sa prelungeasca de urgenta termenul de depunere a declaratiilor de impozitare de catre fermieri (Declaratia 221)

Termenul de depunere a declaratiei respective a expirat luni insa crescatorii de animale si legumicultorii din toata tara nu s-au inghesuit la administratiile financiare de care apartin. Presedintele PDL, Vasile Blaga a spus luni ca fermierii nu numai ca nu sunt informati despre impozitele pe care trebuie sa le plateasca si nici nu stiu sa completeze aceste declaratii de impozitare. „Este evident ca Guvernul duce lipsa de bani, investitiile in majoritate sunt blocate, dar asta nu inseamna sa nu regandeasca noile impozite, unele taxe pe care le au agricultorii si sa le dea posibilitatea sa stie ce au de facut” a precizat Blaga.
Intr-o prima faza s-ar parea ca cererea PDL este un moft politic, tipic opozitiei, o contra la adresa USL. Insa situatia nu este intrutotul aceasta. Peste 200.000 de crescatori de animale si legumicultori de pe plaiul mioritic refuza sa plateasca impozitele pe venit datorate statului. Fermierii spun ca au intrat in greva fiscala pentru ca legislatia care reglementeaza sumele datorare statului este confuza. Greva va continua pana cand aceasta lege (Ordonanta de Guvern nr.8/2013) nu va mai fi modificata. Presedintele Sindicatului Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Marcel Andrei a anuntat ca legislatia incerta in privinta de venit pe care crescatorii de animale trebuie sa-l plateasca i-a determinat pe acestia sa anunte oficial ca intra in greva fiscala. „Vom sta in greva fiscala pana cand vom avea date concrete si sa stim exact ce avem de facut. Deci nu vom depune declaratiile de venit, pana cand nu vom avea un cadru legal, un cadru clar” afirma Marcel Andrei.

Normele de aplicare nu sunt elaborate inca
Dumitru Ardelean, prese-dintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Ovine din Salaj, declara ieri pentru Graiul Salajului ca nu a depus nici el nici alti detinatori de oi Declaratia 221. „Fermierii sunt nemultumiti ca trebuie sa plateasca impozit pentru animalele tinere, care inca nu aduc venit. Ei spun ca nu le vor depune pana nu se reglementeaza cadrul legal in aceasta privinta. In plus legea se bate cap in cap cu Declaratia 221, pe care trebuia sa o depunem pana luni si in care sa specifici clar si cate animale cresti. Intram in greva fiscala pana cand situatia se va reglementa” a mai declarat Ardelean.
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine „Ovis” Salaj, Nicolae Tap este si re-prezentant al Regiunii Nord-Vest in Sindicatul Crescatorilor de Ovine din Romania. Tap declara pentru ziarul nostru ca a contactat Ministerul Finantelor pentru a cere lamuriri, dar nimeni nu i-a spus nimic concret. Nu se stie la minister nci daca se prelungeste data de depunere a Declaratiei 221 pana la 25 iunie, asa cum au cerut crescatorii de animale, nici daca norma pe venit scade ori ramane aceeasi. „Fermierii sunt debusolati si la ora actuala nu stiu ce sa declare, pentru ca normele de aplicare la Ordonanta 8 n-au fost inca elaborate. Si apoi mai e o problema: ca sa depui declaretia la Finante, trebuie sa mergi mai intai la APIA, sa primesti o adeverinta. Dar noi suntem crescatori de animale nu maratonisti” a spus Tap.

Nu se recalculeaza normele de venit
Conform legislatiei in vigoare, din norma de venit se stabileste impozitul pe venit care e de 16 la suta, si, in plus fata de acesta se adauga contributiile la asigurarile sociale de sanatate de 5,5 la suta. Declaratia de venit trebuia depusa pana la data de 27 mai la institutiile financiare la care este arondat crescatorul de animale. Chiar daca se prelungeste data de depunere a Declaratiei 221, asta nu conduce la recalcularea normelor de venit.