O inedita statistica oferita de Biblioteca Judeteana „Ionita Scipione Badescu” ne arata care sunt obiceiurile de citit ale salajenilor. Florica Pop, directorul bibliotecii publice, ne asigura ca salajenii inca citesc. Veste buna intr-o lume guvernata de calculator si de internet, in care cei care se mai apleaca asupra cartilor pentru a gasi informatiile de care au nevoie in viata de zi cu zi sau pentru a-si imbogati vocabularul si bagajul de cunostinte se imputineaza.
„Sala de lectura este zilnic arhiplina. Suntem nevoiti sa utilizam si alte doua sali de studiu”, spune Florica Pop. Anul trecut, in medie, 473 de persoane au trecut zilnic pragul bi-bliotecii, fie pentru a rasfoi o carte sau a accesa internetul, in cautare de informatii utile, fie pentru a o duce acasa pentru a o lectura. Îmbucurator este faptul ca numarul mediu al utilizatorilor de carte a crescut fata de anul 2012, cu aproape o suta de persoane pe zi. Peste sase mii de salajeni au legitimatie de acces la biblioteca, insa doar 4.746 o folosesc frecvent.

Cine citeste in Salaj?
Dintre salajenii care imprumuta carti de la biblioteca, 55 la suta sunt elevi, aproape 7 la suta sunt studenti, 10,11 la suta sunt persoane cu profesii intelectuale si 6,4 la suta sunt pensionari. Restul, in procente mai mici, sunt someri, muncitori, functionari. Dupa varsta, 69 la suta au pana in 25 de ani, 17 la suta au intre 26 si 40 de ani, 8,58 la suta au varsta cuprinsa intre 41 si 60 de ani si 5,45 la suta au peste 61 de ani. Si iata dovada ca femeile citesc mai mult decat barbatii. Din statisticile Bibliotecii Judetene reiese ca femeile sunt mai predispuse sa intre in labirintul cartilor, reprezentand 65,89 la suta din totalul cititorilor de la biblioteca.

Ce citesc salajenii?
Salajenii sunt interesati cel mai mult de lecturarea unor carti de filosofie, religie, stiinte sociale – 20,34 la suta, literatura universala, in proportie de 16,48 la suta, stiinte exacte, medicina – 15,87 la suta, generalitati, cultura, cunoastere – 13,77 procente, literatura româna – 12, 26 la suta, si intr-o mai mica masura de arta, sport, mu-zica – 8,7 la suta, lingvistica, limbi straine – 7,38 la suta si istorie, geografie, biografii – 5,19 la suta.

În sondaje, se citeste
Biblioteca nu este, desigur, singurul loc de unde se aprovizioneaza salajeni cu carti. Ultimul trend al presei nationale este de a insera alaturi de ziar si carte, la preturi accesibile. La aparitia acestor colectii, salajenii au dovedit un mare avant inspre achizitia de beletristica. Nu putem aprecia insa cat au si lecturat din frumoasele colectii pe care le detin.
Ultimul studiu despre cine, cat si ce citesc romanii, realizat de iVox pe un esantion de peste opt mii de persoane, arata ca mai mult de o treime dintre cei stop_coloanachestionati, 36 la suta, au declarat ca citesc carti (aproape) zil-nic sau de cateva ori pe saptamana si numai 4,8 la suta au sustinut ca nu citesc niciodata. Cea mai mare parte dintre amatorii de lectura sunt femei, persoane cu studii superioare si persoanele cu varsta peste 55 ani.
Aproape trei sferturi (73 la suta) declara ca au citit cel putin o carte întreaga în ultimele sase luni. Numarul mediu de carti citite în ultimul an de o persoana este de patru. Si cam tot trei sferutir dintre intervievati sustin ca li se întampla uneori sau relativ frecvent sa înceapa o carte si sa nu o termine de citit, obicei care apare mai adesea la persoanele tinere si cu studii medii sau primare: 17 la suta din persoanele sub 25 de ani nu termina de citit cartile începute.
Locul preferat pentru cititul cartilor este patul (43 la suta), urmat la distanta semnificativa de cititul în aer liber (17 la suta) sau în fata calculatorului (10 la suta). Baia si mijloacele de transport în comun sînt urmatoarele locuri de citit, fiecare dintre acestea fiind preferate bi-bliotecii, cafenelelor sau librariilor (de altfel, în librariile de la noi nici nu prea ai cum si unde citi). Daca femeile prefera sa citeasca mai mult în pat, în aer liber sau în autobuz, barbatii prefera s-o faca mai degraba în fata calculatorului sau în baie, reiese din sondaj.
Cele mai multe persoane decid ce carte vor citi informîndu-se din magazinele online, bloguri sau de pe alte site-uri (31 la suta). 25 la suta din respondenti se bazeaza fie pe recomandarile prietenilor, ale colegilor de job sau din familie, fie se decid printre rafturile librariei. De remarcat aici lipsa de încredere sau de eficacitate a librarilor, pe care nu-i consulta nici macar doua procente din cumparatorii de carte. Un procent destul de mare (16,5 la suta) citeste însa ce-i cade în mîna. 58 la suta din persoanele care obisnuiesc sa citeasca spun ca si-au cumparat singuri cartile citite în ultima perioada, peste o treime (35 la suta) au declarat ca le-au împrumutat de la prieteni, colegi sau din familie, iar 14 la suta le-au primit cadou. În general, tinerii împrumuta mai mult decît cumpara.

De ce nu se citeste
Cei care nu citesc invoca, potrivit studiului, motive precum lipsa timpului (26 la suta), îndeosebi în cazul femeilor, fie lipsa placerii (28 la suta). Motivul cel mai des invocat, mai ales de barbati, a fost faptul ca se plicti-sesc foarte repede si nu au rabdare sa citeasca (32 la suta). Cinci procente cred ca viata te învata mai mult decît cititul.