Oamenii s-au asezat la coada in fata punctului de distributie de la ora 6.00 dimineata pentru a-si primi pachetele in valoare de 122 de lei fiecare
Sute de zalauani s-au inghesuit ieri, inarmati fiecare cu sacose, genti de voiaj, cutii sau saci, inca de la primele ore ale diminetii, sa-si ridice pachetele cu alimente distribuite gratuit din fonduri oferite de Uniunea Europeana, la unicul punct de distributie din Zalau, situat in Bradet, la parterul blocului D115 (langa Oficiul Postal). Prima zi a distributiei alimentelor gratuite a fost si prima zi de aglomeratie si haos.
Oamenii s-au asezat la coada de la ora 6.00 dimineata, desi programul de distributie incepe abia la ora 8.00, astfel ca angajatii Directiei de Asistenta Sociala Comunitara (DASC) au intrat „in priza” de cum au ajuns la serviciu. Persoanele care asteptau galagioase la rand spuneau ca vor sa intre cat mai repede in posesia alimentelor pentru ca au nevoie de ele. Niciunuia nu le-a pasat de frigul de afara si s-au bulucit sa ajunga… primii. Unii mai „aprigi” au sarit randul si au intrat in fata, ceea ce a starnit nervii celor mai in varsta si bolnavi. „Nu este corect. Vin unii si se baga in fata, nu tin cont ca noi suntem de dimineata aici”, spune o pensionara. Alti beneficiari acuza autoritatile de o proasta organizare comparativ cu distributia alimentelor de anul trecut. „Parca anul trecut a fost mai bine. De azi dimineata de la ora 7.00 sunt aici si nu am reusit sa iau alimentele. Se tot baga altii in fata si degeaba le spunem, ca nu le pasa. Cand s-au dat alimentele la Primarie era mai bine. Acum, cei care ies din incapere cu alimentele abia reusesc sa se strecoare printre cei care asteapta la coada. E rau ca nu s-au gandit sa le imparta in mai multe puncte din oras, ca prea multa lume e aici si merge greu”, spune un alt pensionar, beneficiar al venitului minim garantat de stat. Pe fetele celor care ieseau cu pachetele de alimente se putea citi satisfactia ca pentru o buna perioada de timp nu-si mai cheltuie banii pe faina, orez sau conserve. „Mie, ca sunt singura, imi ajung alimentele astea cateva luni. Imi prind bine, ca din pensia de 350 de lei pe care o am nu-mi permit sa-mi cumpar atatea. Am primit faina, orez, biscuiti, bulion, malai, zahar, mazare, conserve. Uleiul nu mi l-au dat inca. Ziceau ca nu l-au primit. Dar e bine si asa”, spune o pensionara.
Dupa ce intrau in posesia alimentelor, fiecare beneficiar se grabea la mijlocul de transport. Unii la autobuz, altii la masinile vecinilor sau prietenilor, iar alti beneficiari au ales taxi-ul. „Merg cu taxi pentru ca ma duce pana la bloc. Sacosele sunt grele, sunt bolnava si nu le pot cara in mana”, ne spune o femeie pensionata pe caz de boala.
In Zalau, beneficiaza de alimente de la UE 5.224 de persoane. Acestia pot sa-si ridice pachetele cu alimente zilnic, intre orele 8.00-16.00, de la punctul de distributie din Bradet.
Uleiul vine abia in decembrie
Dintre alimentele care se distribuie din fondurile Uniunii Europene au ajuns in depozite doar faina alba, faina de malai, pastele fainoase, biscuiti, orez, zahar, fasole boabe, mazare conserva, rosii conserva si bulion. Uleiul nu a sosit inca in depozitele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj. Violeta Milas, directorul executiv al institutiei, a declarat pentru Graiul Salajului ca nu se cunoaste data exacta la care va ajunge acest produs. „Aveam prognoza pentru ulei saptamana trecuta, dar n-a ajuns. S-ar putea sa nu vina nici saptamana viitoare. Nu pot sa spun o data la care ajunge, dar va veni”, a precizat directorul Milas.
Incepand cu acest an, beneficiarii alimentelor de la UE primesc cantitati mai mari din fiecare produs, iar produsele s-au diversificat. Fiecare persoana primeste 16 kilograme de faina alba, sase kilograme de faina de malai, 1,2 kilograme de paste fainoase , 0,600 kilograme de biscuiti, sapte kilograme de orez, patru kilograme de zahar, sapte litri de ulei, un kilogram de fasole boabe, doua cutii de conserve de rosii si o cutie de bulion.
Cine primeste alimente de la UE
Nu doar cantitatile de alimente s-au modificat fata de anul trecut, ci si categoriile de beneficiari, ceea ce a dus la cresterea numarului de beneficiari in Salaj cu 2.200 de persoane. Beneficiari sunt persoanele care traiesc din venitul minim garantat, pensio-narii cu pensie pana la 400 RON, inclusiv copiii si tinerii orfani care beneficiaza de pensie de urmas pana la 400 RON, somerii indemnizati si neindemnizati inscrisi in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, precum si persoanele incadrate in gradul I si II de handicap.
Autoritatile precizeaza faptul ca beneficiarii salajeni introdusi pe listele suplimen-tare, aproximativ 2.200 la numar, vor primi pachetele cu alimente abia dupa ce se distribuie alimentele beneficia-rilor trecuti pe listele perma-nente pana la sfarsitul lunii iulie. Cei aflati pe listele suplimentare sunt in marea lor majoritate somerii neindemni-zati inregistrati in evidentele AJOFM Salaj. Acestia primesc alimente de la UE numai din acest an, dupa ce Guvernul a modificat criteriile de acordare a alimentelor de la UE.