Cea de-a treia ediție a sărbătorii primăverii de pe Valea Almașului – “Fata Cătanii”, ce a avut loc duminică, 19 mai, la Grădina Zmeilor, s-a dovedit a fi un eveniment de succes, care a adus laolaltă sute de sălăjeni din toate colțurile județului.
În fața unui public numeros, pe scenă au evoluat elevi ai școlilor gimnaziale din Bălan și Gâlgău Almașului, Corul Bărbătesc din Gâlgău Almașului, Ansamblul Folcloric ”Meseșul” al Centrului de Cultură și Artă Sălaj, Valeria și Traian Ilea, Oana Bogza-Pintea, precum și formația Compact.
“Fata Cătanii”, una dintre formaţiunile stâncoase spectaculoase din Grădina Zmeilor, are o poveste aparte. Legenda spune că o tânără s-a îndrăgostit de un soldat, dar mama ei s-a împotrivit iubirii celor doi și și-ar fi blestemat fiica, transformând-o în stană de piatră.
Acum, stă în Grădina Zmeilor, alături de ceilalți coloși din piatră, cu forme neobișnuite, botezați de localnici – Zmeul şi Zmeoaica, Moşu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldaţii, Eva, Dorobanţul, Degeţelul, Sfinxul – fiecare cu propria poveste.
Sărbătoarea a fost organizată de Consiliul Județean Sălaj, în parteneriat cu Primăria Bălan, ADI Țara Silvaniei și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
Troiţa lui Druhora de la Chendrea
Anterior evenimentului, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor din “Dâmbu Șurii”, în memoria eroului localnic Ioanichie Druhora, comandant în armata lui Avram Iancu.
Ioanichie Druhora, unul dintre cei mai importanţi colaboratori ai lui Avram Iancu – cunoscut şi Craiul Munţilor – în timpul Revoluţiei de la 1848 împotriva dominaţiei maghiare. În timpul Revoluţiei care a cuprins întreaga Europă, se iscă pe colinele transilvănene numeroase revolte împotriva jugului maghiar de la acea vreme. Printre ţăranii răsculaţi împotriva nobililor maghiari s-a aflat şi Ioanichie Druhora. În scurt timp, Ioanichie ajunge un om de seamă în rândurile revoluţionarilor conduşi de Avram Iancu. În timpul “Primăverii Popoarelor” de la 1848, Ioanichie Druhora devine rapid căpitan de seamă în armata lui Iancu şi se ridică împotriva latifundarilor din comuna Hida. Ioanichie Druhora primeşte comanda lăncierilor români care au opus rezistenţă în ţinutul românesc al Transilvaniei împotriva trupelor ungurești. Druhora îşi găseşte sfârşitul în urma unei lupte ce a avut loc în hotarul satului Dragu.
Ioanichie Druhora este patronul spiritual al Şcolii Gimnaziale Chendrea. Pe drumul care trece pe lângă Dealul Şurii, care face legătura între comuna Hida şi oraşul Jibou şi care trece prin Chendrea, se poate vedea înălţându-se falnic pe colina sălăjeană troiţa în memoria lui Druhora. Deasupra unei plăcuţe de marmură care aminteşte de Druhora stau placate două statuete din aramă care înfăţişează un înger, simbolul ceresc ce are în pază trecătorii, şi o cruce. Sub însemnele religioase, se văd cele trei culori ale steagului românesc. Monumentul a fost construit în vara anului 2002.