Regatul Olandei este situat in nord-vestul Europei, intins pe o suprafata de 41.526 de kilometri patrati, suprafata pe care traiesc si muncesc cu multa harnicie aproximativ 17 milioane de locuitori.Olanda este o tara care fascineaza din foarte multe motive.Unul din aceste motive este harnicia si tenacitatea cu care isi apara teritoriile „cucerite” din spatiul marin, cunoscut fiind faptul ca o treime din suprafata tarii este sub nivelul marii. Fascinanta este si armonia in care traiesc olandezii, desi procente semnificative din populatie apartin unor foarte variate minoritati etnice si religioase.Fascinant este mai ales faptul ca o tara cu resurse naturale extrem de limitate, dar care face eforturi colosale pentru a-si apara locuitorii de inundatii, are un nivel de trai dintre cele mai ridicate din Europa.

Nivelul ridicat de trai al olandezilor le permite sa fie si foarte generosi (in limbaj crestin, poate ca au un ni-vel ridicat de trai pentru ca sunt generosi).Generozitatea olandeza a ajuns si in Salaj. Sunt putini salajeni care nu stiu ca spitalul de recuperare din Bradet este construit cu fonduri olandeze. Recent, acestui spital i s-a mai adaugat o sectie pentru copii, cu 80 de locuri. In total, finantarea pentru acest spital depaseste 1,8 mili-oane de euro. Acesti bani provin toti din donatii si au fost orientati catre acest obiectiv de catre inimosul doctor Joseph Sampermans. Pe langa spital, dr.Sampermans a mai avut initiativa sa finanteze si doua case familiale, una in Hereclean si alta in Fizes, cu o capacitate de opt locuri fiecare. Se mai poate mentiona ca centrul medical din Bradet, sub conducerea competenta, in stil occidental, a lui Babtan Leontin, si-a casigat asa un renume, incat aici se fac programari care se intind pe ani de zile. De altfel, atasamentul doctorului Sampermans fata de Romania si Salaj se poate argumenta si prin faptul ca el si sotia lui au invatat limba romana, pe care o vorbesc fluent.
Toate donatiile sunt colectate prin fundatia „Cassa” din Olanda, fundatie care, pe langa sanatatea romanilor, a avut si are preocupari si pentru invatamantul romanesc. Asa se face ca intre fundatie si Inspectoratul Scolar Salaj s-a incheiat in 2005 un parteneriat in care au fost incluse sapte grupuri scolare: API Zalau, Mihai Viteazu -Zalau, Voievod Gelu – Zalau,Iuliu Maniu – Simleu, Cehu Silvaniei, Sarmasag si Sig.
Parteneriatul a cuprins dotari pentru atelierele celor sapte scoli si schimburi de experienta. Schimburi materializate prin vizite ale unor grupuri de profesori din Olanda in Salaj si din Salaj in Olanda. Prima vizita din Salaj in Olanda a cuprins peste 30 de profesori de la cele sapte scoli si s-a desfasurat in mai 2007. Scopul acelei vizite de o saptamana a fost cunoasterea modului de pregatire a fortei de munca in Olanda. In mai 2009 a avut loc a doua vizita in Olanda, tot a unui grup de 30 persoane, avand cam aceleasi obiective ca prima vizita si a durat tot o saptamana. Toate cheltuielile au fost suportate de partea olandeza.
Anul trecut, la sfarsitul lui noiembrie, un grup de 12 profesori, condusi de Inspectorul General Prof. Gheorghe Bancea, a efectuat o noua vizita in Olanda. Grupul a vizitat trei colegii din provincia Limburg, colegii care pregatesc elevi ce vor intra in invatamantul universitar olandez si vor devein elita intelectuala a tarii.Cele trei colegii au fost:Graaf Huyncollege in Geleen Sittard, St. Jan-LVO In Hoensbroek, Grotiuscollege Heerlen. In fiecare din aceste scoli grupul a fost primit cu multa prietenie atat de profesori, cat si de elevi. Am impartasit din experienta noastra, dar mai ales am vazut cum isi pregatesc ei elitele. Elevii olandezi ne-au pus foarte multe intrebari despre Romania ,unii chiar cunosteau amanunte despre tara noastra.
Pe timpul vizitei am inteles pe deplin in ce consta miracolul prin care o tara atat de limitata in resurse naturale are un nivel de trai atat de ridicat. Miracolul consta in faptul ca guvernantii olandezi trateaza invatamatul si sanatatea ca prioritati absolute.
Finantarea standard pe elev este de 5.500 de euro, din care 82 la suta reprezinta salariile profesorilor . Intreg invatamantul, inclusiv cel superior, este gratuit. Din dotarile scolilor nu lipseste nimic din ceea ce ar putea contribui la eficientizarea invatamantului. Un profesor ne-a declarat: „avem tot ceea ce dorim!”. Spatiile sunt extrem de generoase, laboratoarele au aparatura de ultima generatie. Am vazut ateliere cu masini si utilaje digitalizate. Am putut constata, in cele trei colegii, ca olandezii realizeaza un echilibru perfect intre educatia stiintifica, artistica si sportiva. Scolile vizitate au orchestre de muzica usoara si simfonica. Instrumentele lor muzicale, prin calitate si diversitate, pot fi invidiate de orchestrele profesioniste. Doua din cele trei scoli aveau studiouri de inregistrare de inalta clasa. Am vazut ateliere de arte plastice din care nu lipsea nimic din cele de trebuinta unui artist plastic, fie el pictor sau sculptor. Ne-a starnit incantarea expozitia de lucrari grafice, acuarele, uleiuri pe panza si sculptura, vazuta in una din scoli. Scolile vizitate au sali de fitness, dotate cu zeci de tipuri de aparate. De altfel, o eleva care a fost desemnata de conducere sa ne prezinte scoala, intrebata fiind cu ce ar vrea sa inceapa, a raspuns prompt: „cu sala de fitness”. Sportul este o latura care face parte si ea din prioritatile invatamantului olandez. Daca un elev are aptitudini deosebite intr-un domeniu, beneficiaza de pregatiri speciale – suplimentare, cu profesori care numai cu asta se ocupa. Elevii nu poarta uniforme, dar sunt imbracati simplu si decent. Stridenta vestimentara este interzisa de regulamentele scolare, iar acolo regulamentele chiar sunt respectate.
Prezenta la cursuri este obligatorie. Daca un elev se intampla sa faca absente nemotivate „familia are o problem grava”, ne-a spus unul dintre directori. In fiecare zi elevii servesc o masa la scoala.Pentru asta exista spatii adecvate. Meniurile sunt variate si afisate pe un panou. Elevul opteaza pentru meniul care doreste, beneficiind si de indicatii ajutatoare: „recomandat”, „recomandat mai rarI, „recomandat foarte rar”. 99 la suta din elevii olandezi se deplaseaza la scoala cu bicicleta, de altfel, fiecare localitate are piste pentru biciclisti, care sunt si semaforizate.
S-ar mai putea scrie multe pagini despre realitatile invatamantului olandez si toate foarte interesante. Poate vom mai avea ocazia.
In incheiere, nu se poate sa nu multumim tuturor persoanelor care se ocupa de fundatia „Cassa” si care ne-au vizitat tara sau ne-au insotit in Olanda. De remarcat activitatea lui Frank Schings, Guido Beckers si Ton Rozzen, persoane foarte atasate de Romania si carora li se datoreaza in proportie covarsitoare continuarea parteneriatului cu scolile salajene.