Recunoscuta in intreaga lume ca Ziua Pacalelilor, prima zi din aprilie se confunda, in Romania ultimilor ani, cu startul scumpirilor. Cum era de asteptat, nici 1 aprilie 2009 nu a facut exceptie de la ceea ce are mari sanse sa devina o regula.
In primul val au fost majorate, inainte de vreme, accizele la bautura si tigari. Le-au urmat medicamentele romanesti si unele produse alimentare. Vorbim, cel putin in cazurile de pe urma, despre niste decizii de-a dreptul absurde, in conditiile in care este un lucru cert ca, pe timp de criza, consumul se reduce. Acest lucru se rasfrange, evident, asupra producatorilor, nevoiti, acum, sa duca o batalie severa pentru a nu cadea victime ale crizei internationale. In loc sa taie, chiar si cativa banuti din pret, incurajand, astfel, consumul, producatorii si comerciantii autohtoni ne jecmanesc asa cum au facut-o dintotdeauna. Nici ca le pasa ca Romania importa 80% din ceea ce consumam si ca pe o piata concurentiala si pretul face diferenta. Ori ca in acest moment, cresterile de preturi sunt mai dureroase ca niciodata, majoritatea romanilor simtind pe propria piele efectele crizei financiare: salarii constante ori chiar diminuate, somaj tehnic, disponibilizari.
Astfel, ieftinirile la alimente trambitate acum vreo luna, de catre ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, au ramas doar vorbe aruncate in vant. Codul de bune practici dintre supermarketuri si furnizori a ramas in aer, Guvernul neavand timp sa-l discute.
Medicamentele incep sa devina un lux pentru cei mai multi romani. Din cele 1.500 de produse romanesti, aproape 90% sunt, de ieri, mai scumpe. Totusi, cetateanul a primit si o veste buna. Contrar traditiei, la inceput de aprilie a fost scutit de majorarea tarifului la gazele naturale.
Farsa scumpirilor
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...