Blocajele create de prelungirea la opt luni a perioadei de decontare a retetelor gratuite sau compensate a adus farmaciile din judet, in special pe cele mici, in situatia de a risca falimentul.
In ciuda eliminarii plafonului la medicamente, farmaciile din Salaj o duc din ce in ce mai greu, multe dintre ele fiind in pragul colapsului financiar. Cauza acestei situatii este o ordonanta de urgenta din septembrie anul trecut care a prelungit la 180 de zile (sase luni) perioada dupa care casele de asigurari de sanatate achita catre farmacii contravaloarea retetelor gratuite si compensate eliberate de catre acestea. La cele sase luni se adauga inca aproximativ doua (o luna in care retetele stau in farmacie si alta in care ele sunt la avizat la casa de asigurari), astfel ca perioada legala dupa care farmaciile isi primesc banii pe medicamentele eliberate pe retete ajunge la opt luni.
“Sunt farmacii care n-au incasat absolut nimic din luna iunie a anului trecut”, ne-a declarat Lucia Calb, presedinta Colegiului Farmacistilor din Salaj. In aceasta situatie sunt in special farmaciile de la tara si cele de cartier, cu un volum mai mic de vanzari si unde nu ajung retetele pe programele nationale (oncologie, diabet si altele). Cum medicamentele eliberate pe retete gratuite sau compensate reprezinta pana la 70 la suta din rulajul de medicamente, rezulta ca banii incasati din vanzarea libera de medicamente abia daca ajung pentru plata TVA-ului si pentru chirie. Chiar daca pana in prezent in judet nici una dintre cele 54 de farmacii nu a dat faliment, presedinta Colegiului Farmacistilor ne-a declarat ca “sunt cateva colege care se gandesc foarte serios sa vanda afacerea”.
Anul 2010 nu aduce prea multe motive de optimism pentru farmacisti, si asta pentru ca se vorbeste ca perioada de decontare a retetelor va fi extinsa la un an. “Deocamdata e un zvon, dar cred ca a fost lansat pentru a fi deja obisnuiti cu ideea in momentul in care el va deveni realitate”, este de parere Lucia Calb, apreciind insa ca o astfel de masura va duce fie la moartea farmaciilor, fie la refuzul farmacistilor de a mai elibera medicamente pe retete gratuite sau compensate.
Ministrul nu se intalneste cu farmacistii
Toate aceste probleme ar fi putut fi aduse in atentia ministrului Sanatatii Cseke Attila, ce va fi prezent la sfarsitul acestei saptamani in Salaj, insa d-na Calb sustine ca nimeni nu s-a aratat dispus sa intermedieze o intalnire a acestuia cu farmacistii din judet.