Jumatate din firmele verificate anul trecut au fost depistate cu nereguli. In 20 de cazuri a fost vorba chiar de fapte penale.
Comisarii Garzii Finan-ciare Salaj au verificat, pe parcursul anului trecut, 1.104 agenti economici, identificand abateri de la reglementarile legale in cazul a 497 dintre acestia. Controalele au urmarit identificarea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale, monitorizarea achizitiilor intracomunitare, verificarea dotarii cu case de marcat electronice fiscale.
Ca urmare a acestor actiuni, sustine Petru Pop, seful Garzii salajene, au fost aplicate amenzi in valoare de 746.000 de lei si au fost confiscate sume si bunuri in valoare de 415.000 de lei.
Desi legea care obliga agentii economici sa detina si sa utilizeze casele de marcat electronice a intrat in vigoare inca din 1999, inca exista firme care ignora aceasta prevedere. Pe parcursul anului 2009, comisarii salajeni au dispus suspendarea activitatii pe o perioada de cel mult trei luni a 49 de operatori economici, majoritatea din domeniul produselor de panificatie si al alimentatiei publice.
Tot anul trecut, comisarii au identificat 20 de cazuri de savarsire a unor fapte penale, acestea fiind transmise, ulterior, organelor de urmarire penala, in vederea continuarii cercetarilor, si organelor fiscale pentru stabilirea in intregime a obligatiilor fiscale sustrase de la plata. Prejudiciul estimat se apropie de 1,1 milioane de lei, fiind cu aproape 50 la suta mai mare decat cel evaluat in 2008. El a fost produs „prin sustragerea de la plata unor sume importante la bugetul sta-tului prin utilizarea unor documente de aprovizio-nare false si deducerea nejustificata de TVA, sus-tragerea de la plata unor contributii prin utilizarea muncii la negru, nein-registrarea de venituri din valorificarea unor deseuri industriale etc.”, explica Petru Pop.
Evaziune fiscala de peste un milion de lei
Articole
Vești bune anul are: miliarde de euro, bani nerambursabili, vor fi alocate pentru investiții
Peste două miliarde de euro sub formă de fonduri nerambursabile sunt prevăzute a fi alocate de autorități în primul trimestru al anului 2025, anunță reprezentanții unei firme de consultanță specializată în proiecte din fonduri nerambursabile. Banii vor fi alocați pentru investiţii în start-up-uri, precum şi în domeniile tehnologiei, inovaţiei şi inteligenței artificale, energiei verzi, agriculturii, turismului. „Autorităţile pregătesc lansarea a peste 15 linii de finanţare distincte, cu alocări cuprinse între 50.000 euro şi 57 milioane de euro…
Mai mult...Locuri de muncă sunt, șomeri sunt, dar tot e nevoie de muncitori străini
În ultimii ani, ne confruntăm cu un paradox pe piața muncii din România. Deși sunt multe persoane fără serviciu, patronii se plâng că nu găsesc angajați. Cei fără activitate reclamă salariile mici pe care le-ar primi odată angajați, așa că mulți aleg să stea în șomaj, pe banii părinților sau să plece în străinătate, iar angajatorii spun că, adesea, angajații au pretenții exagerate, cu mult înainte de a demonstra de ce sunt capabili. Și, cum cineva trebuie…
Mai mult...