Controlul derulat, zilele trecute, in farmaciile din Salaj de catre reprezentantii CNAS a evidentiat o problema cunoscuta, de fapt, de toata lumea, dar nerecunoscuta oficial pana acum: presupusa complicitate dintre medicii care scriu retete fara acoperire medicala reala si farmacisti.
Potrivit informatiilor prezentate, ieri, intr-o conferinta de presa, de Andrei Barbu Todea, presedinte – director general al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, echipa de control a ales, pe baza unor criterii precise, 11 farmacii, unde au verificat stocurile de medica-mente existente, corespondenta dintre stocuri si raportarile pe care aceste farmacii le fac, lunar, la CAS, dar si conformitatea retetelor medicale decontate.
„Raportarile nu se fac corect”
Ce au constatat reprezentantii CNAS? Potrivit lui Todea, din cele 11 farmacii verificate, doar doua aveau o evidenta valorica si cantitativa a medicamentelor la zi. La toate celelalte noua s-au descoperit diferente (in plus sau in minus!) intre stocul scriptic si cel faptic. In opinia presedintelui CAS Salaj, asta nu poate insemna decat ca „raportarile pe care aceste farmacii la fac lunar, pe baza carora se fac decontarile, nu se fac corect”.
O alta problema identificata cu ocazia acestui control este faptul ca cele cinci farmacii controlate care au puncte de lucru nu tin o gestiune separata si nici nu fac raportari separate pentru acestea. „Noi nu avem, astfel, nici un control asupra retetelor decontate pentru aceste puncte de lucru”, a precizat Todea, sugerand ca aceasta… scapare ascunde, de fapt, mari nereguli. De vina pentru ca pot avea loc astfel de nereguli este, apreciaza presedintele CAS, si soft-ul folosit de farmacii, care este „extrem de permisiv si nu are tooate elementele necesare pentru a tine o evidenta cantitativa si valorica la zi”.
Retete „fantoma”
Nereguli au fost gasite si in ceea ce priveste conformitatea retetelor. „In contractul pe care farmaciile il au cu noi, se specifica faptul ca farmacistul are obligatia de a introduce in calculator – chiar atunci, pe loc, in fata asiguratului – fiecare reteta gratuita sau compensata. La control au fost gasite, in mai multe farmacii, retete neintroduse in calculator, care nu aveau nici trecut numele farmacistului care a eliberat medicamentele, nici parafa farmaciei. Asta inseamna, cat se poate de clar, ca acele retete au fost aduse ulterior eliberarii medicamentelor” – a precizat Todea.
Pentru neregulile gasite au fost dispuse masuri, ce vizeaza efectuarea inventarului de catre toate farmaciile cu probleme cu stocurile, obligativitatea raportarii pentru fiecare punct de lucru in parte si a consemnarii numelui farmacistului pe fiecare reteta (si a stampilei unitatii), schimbarea softului.
Lotiunile de plaja, de vina pentru decontarile prea mari?
De mentionat este ca aceste nereguli sunt cu atat mai mari cu cat sumele gestionate de farmaciile din Salaj sunt de-a dreptul ametitoare. Potrivit lui Andrei Todea, CAS Salaj deconteaza, lunar, aproximativ un milion de euro pentru medicamente. „Iar suma creste de la luna la luna, fara ca asta sa se reflecte in starea de sanatate a populatiei. Si n-as vrea sa pun aceasta crestere pe seama lotiunilor de plaja, care sunt foarte scumpe”, a completat el.
Medici de top, cu retete de miliarde
Presedintele CAS a tinut, totusi, sa precizeze ca „farmaciile nu sunt singurele responsabile pentru aceasta situatie. In aceeasi masura sunt vinovati si prescriptorii, adica medicii care scriu retetele”. Fara a da nume, Todea a oferit cateva date din care a rezultate clar cat de usor cheltuie unii medici banii platiti de noi la asigurarile de sanatate: „Un medic de familie, aflat pe locul I in topul prescriptorilor din judet, a reusit sa scrie, numai in luna iunie, retete in valoare de 1,3 miliarde de lei vechi, ceea ce, raportat la cei 700 de pacienti pentru care s-au scris retetele, inseamna o valoare medie pe reteta de peste 1,8 milioane (lei vechi)” – a precizat el, adaugand ca medicul aflat pe pozitia a doua a scris, la randul sau, retete de un miliard de lei (pentru 660 de pacienti, rezultand o valoare medie pe reteta de peste un milion si jumatate). Cel mai… darnic cu pacientii sai a fost, insa, medicul de pe locul III, care a prescris fiecarui pacient din luna iunie cate o reteta in valoare medie de peste 2,5 milioane (276 de retete, in valoare totala de 700 de milioane). Darnicia medicilor de familie (cu banii nostri) este cu atat mai exagerata cu cat retetele pentru bolnavii cronici, unde vorbim despre medica-mente extrem de scumpe, nu ajung nici pe departe la nivelul celor scrise de acesti medici. In cazul diabeticilor, spre exemplu, se deconteaza lunar aproximativ 3,5 miliarde, suma care, fara sa tinem cont ca este vorba despre nu mai putin de 4.200 pacienti, este egala cu cea decontata pentru medicii de familie din „Top 3”.
Andrei Todea a declarat ca toate aceste abuzuri au avut loc si deoarece „au fost lasati cam moale de CAS ani la rand”. Aceasta indiferenta fata de cheltuirea banilor asiguratilor nu va mai exista – ne-a asigurat Todea – urmand sa inceapa, in curand, controale si la medicii de familie. „Prin acest control am depistat o practica. Urmeaza sa gandim metode pentru a o elimina” – a conchis Todea.