La sfarsitul saptamanii trecute, dar si ieri, piata agroalimentara din centrul municipiului, dar si cea de la Astralis ori cea din Jibou erau invadate pur si simplu de rasaduri. Au iesit cu marfa la piata cei care au pus samanta de legume in rasadnite sau sere inca din martie, in nadejdea ca isi vor scoate macar cheltuielile. Dar se pare ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din piata. Caldura din ultimele zile si uscaciunea pamantului nu prea ii apropie pe cumparatori de plapandele fire de rasaduri, fie ele rosii, ardei, vinete, varza, care se vestejesc pe tarabele pietii. Din cand in cand vanzatorii arunca o cana de apa peste rasaduri pentru a le inviora. „Nu se cumpara rasadurile, se vaicareste o precupeata din Pericei, nu se cumpara pentru ca nu ploua”. „Pana cand o sa ploua, rasadurile mele se ofilesc si nu mai au pret”, zicea sambata Nastasia Damb, o producatoare de rasaduri din Jibou. Si cam asa este. Lipsa precipitatiilor si temperaturile ridicate din ultimele zile au facut ca lumea sa nu se in-ghesuie la tarabele cu rasaduri. Asa se face ca sambata, pe la vremea amiezii, in piata Astralis un fir de rosie se vindea cu 15 bani, legatura de 12 fire de ardei putea fi cumparata cu 1,5 lei, iar legatura de 10 vinete cu 1,2 lei. In piata din Jibou, la inceputul saptamanii trecute producatorii cereau 30 de bani pe firul de rasad. Sambata dadeau si cu 20 de bani firul si te chemau la…negocieri. Pe mesele din spate ale pietei centrale din Zalau erau expuse rasaduri spre vanzare, in pahare de plastic, un fir in fiecare pahar. Rasadurile erau frumoase si, la inceput, adica luni si marti, pe un fir se cerea 1,5 lei. Venea omul, privea si pleca mai departe „Dau un leu si jumatate pe fir, zicea o femeie de la tara, il pun in gradina si mi-l reteaza coropisnita. E prea scump”. Numai ca producatorii rasadurilor la pahar nu lasa din pret. Marfa lor poate rezista pana in luna iunie, pe cand rasadurile scoase din pamant se ofilesc sub privirile vanzatorilor si ale cumparatorilor mai putin dornici, pe vreme de seceta, sa le mute de pe taraba in gradina.
Fara ploaie nici rasadurile nu au pret
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...