Protectia Copilului a reusit sa ia minorii cu ajutorul Politiei Jibou.
Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj a reusit vineri sa ia in plasament cei sase copii ai familiei de romi din localitatea Romita, dupa ce joi au obtinut in instanta o Ordonanta Presedintiala pentru decaderea din drepturile parintesti a celor doi parinti care, la sfarsitul lunii octombrie, si-au incendiat fetita de doua luni pe o gramada de coceni, fetita decedand pe data de 29 octombrie la un spital din Bucuresti. Directorul adjunct al DGASPC Salaj, Alexandru Basa, a declarat pentru Graiul Salajului ca cei sase copii se afla, incepand de vineri, la Centrul Social Multifunctional din Cehu Silvaniei. „Vineri, in jurul orei 11.00, am reusit sa preluam cei sase copii. Nu a fost deloc usor sa convingem mama sa-i lase pe copii, insa, cu sprijinul incontestabil al comisarului Boldea de la Politia Jibou, am reusit sa obtinem copiii. Totul s-a petrecut la sediul Politiei Jibou, pentru ca daca intram in comunitatea de romi riscam sa nu avem rezultatul pe care ni l-am dorit cu totii. Mama nu a opus rezistenta dupa ce i-am explicat ce beneficii vor avea copiii daca ii lasa in grija noastra si faptul ca va avea dreptul sa ii viziteze; a fost de acord sa ii lase in plasament”, a declarat Alexandru Basa. Directorul adjunct al DGASPC spune ca toti cei sase minori ai familiei sunt sanatosi, au fost depara-zitati, spalati si ingrijiti de angajatii de la Cehu, imediat dupa sosirea lor in Centru. Ieri s-a depus in instanta solicitarea DGASPC de mentinere in plasament a celor sase copii minori si mentinerea decaderii din dreptu-rile parintesti a parintelui legal, respectiv mama copiilor, deoarece Ordonanta Presedin-tiala a fost valabila numai 48 de ore, suficient timp cat DGASPC sa castige batalia.
Batalia pentru copiii din Romita s-a incheiat dupa mai bine de un an
In luna iulie a anului trecut, redactorii Graiul Salajului au gasit copiii familiei de tigani din Romita, comuna Romanasi, desculti, murdari si flamanzi. Incercau sa manance un cartof crud. Localnicii spuneau ca satenii milosi le mai dau din cand in cand sa manance. Protectia Copilului a fost sesizata atunci de echipa Graiul Salajului si a incercat sa ia masuri imediate. Din nefericire, copiii nu aveau certificate de nastere, nu aveau un domiciliu stabil si proveneau dintr-o familie violenta, astfel ca identificarea lor si preluarea in plasament a intampinat dificultati. Nu o data, familia copiilor a amenin-tat echipa DGASPC si politia, de frica sa nu piarda niste venituri din alocatiile minorilor. In-tamplarea a facut ca, la sfarsitul lunii octombrie, cei doi parinti tigani sa isi arda pe rug cel mai mic dintre copii, o fetita de numai doua luni. Fetita a decedat in urma arsurilor care i-au afectat peste 80 la suta din corp, iar in acest moment trupul micutei este la Institutul National de Medicina Legala din capitala. Moartea fetitei a fost „picatura ce a umplut paharul”, DGASPC obtinand o Ordonanta Pre-sedintiala pentru decaderea din drepturile parintesti asupra copiilor, din fericire, ramasi in viata ai familiei de tigani. Cosmarul lor s-a incheiat vineri cand, dupa mai bine de un an de zile, autoritatile le-au obtinut o soarta mai buna. Violeta Milas, directorul DGASPC, a declarat zilele precedente ca „este pacat ca trebuia sa moara un copil pentru ca ceilalti sase sa aiba parte de o viata mai buna”. Cei doi parinti sunt cercetati penal in stare de libertate, fiind acuzati pentru ucidere din culpa.
Familia de tigani care si-a incendiat fetita la Romita a ramas fara ceilalti sase copii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...