UNPR, PP-DD, PRM sau PNT-CD vor sa obtina la alegerile de anul viitor peste 50 la suta din voturile exprimate in Salaj.
Romania se apropie de intrarea in etapa finala a unui ciclu electoral, inceput prin alegerile locale din iunie 2008, marcat de tensiuni politice si sociale, pe fondul crizei economice. Prezentul ciclu electoral a adus o serie de noutati semnificative pentru viata politica romaneasca. La nivel national s-a realizat prima alianta politica (USL) intre un partid mare (PSD) si unul de marime medie (PNL), pentru a contracara ambitiile PDL de a ramane la putere cu orice pret si in urmatorul ciclu electoral. Miza pusa de partidele politice pentru urma-toarele alegeri locale si parlamentare este uriasa, deoarece Opozitia doreste, in mod firesc, sa inlature de la putere regimul Basescu, iar acesta pare a fi dispus la orice masuri, inclusiv schimbarea nedemocratica a legislatiei electorale si a calendarului alegerilor. Daca la nivel central este certa in momentul de fata intrarea in Parlament doar pentru PDL, USL si UDMR – cu un mic semn de intrebare, la nivel local au aparut sau au renascut partide politice cu electorat de sub 5 la suta. In mod natural, in perioadele de criza politica si economica apar si personajele excentrice ce au ambitia de a deveni „lideri politici”.
UNPR vrea 10 la suta in alegeri
Inca de la fondarea sa, UNPR a fost un „partid-aspirator”, constituindu-si structurile prin atragerea membrilor altor partide, in special PSD, dar si PNL sau PC. Treptat, UNPR si-a creat structuri locale in toate judetele, folosindu-se de prezenta la guvernare, in special de directi-onarea unor mijloace financiare pentru a atrage primari si consilieri ai partidelor din opozitie. Cota sa in sondaje nu a depasit niciodata 4 la suta, acest lucru ridicand mari semne de intrebare asupra viabilitatii formatiunii politice in cadrul alegerilor de anul viitor. Cu toate acestea, liderul local al UNPR Salaj, Liviu Balint, sustine ca „obiectivul partidului este obtinerea unui scor de 10 la suta in alegerile din 2012”.
Partidul OTV tinteste 25 la suta din voturi si deputatul de Zalau
Pentru alegerile din anul 2012 se incearca o noua reteta: partidul-televiziune. In rolul principal este proprietarul cu yacht si Rolls Royce al OTV, Dan Diaconescu, care se doreste a fi liderul Partidului Poporului – Dan Diaconescu, reprezentant si protector al paturilor sarace. Temele lui Dan Diaconescu sunt clasice pentru populismul extravagant: pedepsirea coruptilor, impartirea averii natiunii catre popor, se promite acordarea a 20.000 euro de persoana!, cetatenii nu vor mai plati rate la banci 12 luni. Alin Demle, presedintele PP-DD Salaj, anunta ca „procentual Partidul Poporului urmareste sa ia 25 la suta din voturi si are sanse foarte mari la alegerile parlamentare pe Colegiul Zalau”.
PRM Salaj a trecut in era Stanca
Dupa ce a ajuns de la castigarea unui mandat de senator in 2004 la un partid care a obtinut 1 la suta din voturi in 2008, PRM Salaj se ambiti-oneaza sa renasca sub aripile protectoare ale fostului presedinte al PDL, generalul SRI Viorel Stanca. Cu un program politic bazat pe „nationalism moderat”, PRM Salaj urmareste ca la alegerile de anul viitor sa obtina un scor general de 10 la suta si „cate 2-3 consilieri locali sau judeteni” in fiecare administratie publica. Potrivit lui Viorel Stanca, PRM „va incheia o alianta locala cu USL” si il va sustine pe Radu Capilnasiu la Primaria Zalau si pe Tiberiu Marc la Consiliul Judetean.
PNT-CD: obiectiv 5 la suta
„Devalizat” de fuga liderilor la PDL in 2008, dar si de luptele pentru putere de la nivel central, PNT-CD Salaj asteapta sa vada care tabara va castiga partidul in instanta pentru a putea spune cine conduce organizatia jude-teana. Intre timp, presedintele Ioan Lucian se lauda cu o organizatie formata din „tineri muncitori”, care „nu viseaza functii”, si isi propune obtinerea unui scor de 5 la suta la alegerile din 2012.
PC se multumeste cu pomana de la USL
Cu toate ca Partidul Conservator are o vechime de peste doua decenii, nu a reusit sa intre in Parlamentul Romaniei prin forte proprii, ci exclusiv ca urmare a unor aliante cu un partid mai mare. Aceasta dependenta de alte partide se reflecta si in fragilitatea electorala a PC, care acum face parte din Uniunea Social Liberala. In judetul Salaj, PC este deocamdata in formare si anunta ca in localitatile unde va avea „organizatii puternice” va cere in 2012 „un consilier sau doi pe lista de candidati ai USL sau ACD (PNL + PC)”.