Procurorii şi poliţiştii au descins azi la 85 de adrese din Bucureşti şi 16 judeţe, inclisiv in Salaj, fiind vizate 70 de persoane care ar fi falsificat carduri şi ar fi retras ilegal două milioane de euro din mai multe state. Simultan au loc percheziţii in Germania, Marea Britanie, SUA şi Republica Dominicană. Percheziţiile au loc in Bucureşti şi judeţele Ilfov, Valcea, Vrancea, Braşov, Constanţa, Olt, Sălaj, Cluj, Suceava, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Satu Mare, la locuinţele membrilor unor grupuri infracţionale organizate transfrontaliere suspectaţi de acces fără drept la un sistem informatic, deţinere de echipamente in vederea falsificării şi falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea in circulaţie de instrumente de plată falsificate şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică, se arată intr-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Simultan cu acţiunea declanşată de procurorii DIICOT, la solicitarea acestora au loc percheziţii domiciliare şi in Germania, Marea Britanie, SUA şi Republica Dominicană.
Potrivit procurorilor, grupările infracţionale sunt constituite din peste o sută de persoane, iar liderii au fost identificaţi ca fiind Constantin Gheară, zis Tică, in varstă de 53 de ani, Romeo Ursu, zis Boenică, de 45 de ani, Lucian Ghiuri, zis Piticu, de 45 de ani, şi Relu Şerban, de 57 de ani. „In fapt, se reţine că, sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecţionat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate in vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS-uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria”, a precizat DIICOT.
Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substanţiale de bani din Republica Dominicană, SUA, Japonia, Iordania şi Nepal.
Grupările infracţionale ar fi produs astfel un prejudiciu estimat la peste două milioane de euro, potrivit sursei citate.
La finalul percheziţiilor vor fi duse la sediul DIICOT – Structura Centrală 70 de persoane pentru a fi audiate, urmand ca procurorii să dispună măsurile legale in cazul acestora.
Percheziţiile sunt făcute de procurorii DIICOT – Structura Centrală, impreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu sprijinul jandarmilor. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de Serviciul Roman de Informaţii, Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
Procurorii DIICOT au cooperat in instrumentarea cauzei cu Eurojust şi Europol, precum şi cu autorităţile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveţia şi Portugalia.