O falsă surdomută, cunoscută deja zălăuanilor, care cerșea prin parcările supermarketurilor, a avut ghinionul de a da peste un angajat mai vigilent și un jandarm aflat în timpul liber, care i-au stricat planurile de a face bani profitând de bunăvoința oamenilor.
În cursul zilei de vineri, tânăra care aborda clienții în parcarea de la Lidl în vederea strângerii de fonduri a fost observată și luată la întrebări de unul dintre angajații magazinului. Confruntată, aceasta a încercat să fugă, însă a fost oprită de un jandarm aflat în timpul liber, martor la cele întâmplate.
A fost sesizat un echipaj de jandarmerie care, la scurt timp, a ajuns la fața locului. În urma verificărilor, s-a stabilit că tânăra de 21 de ani, domiciliată în comuna Bărbulești, județul Ialomița, a cerut și obținut donații din partea mai multor persoane, în numele unei asociații caritabile care, în realitate, nu există. În acest scop, s-a folosit de un document „emis” de asociația fictivă, pe care îl afișa persoanelor aflate în magazin. Mai mult, pentru sensibilizarea potențialilor donatori și întărirea aparenței de legitimitate, aceasta pretindea că are deficiențe de auz și vorbire.
În cauză, jandarmii au întocmit acte de constatare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, acte ce vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău pentru continuarea cercetărilor.
“Persoanelor care doresc să ajute o cauza expusă de un reprezentant al oricărei asociații sau ONG, le recomandăm să solicite informații suplimentare precum și documente fiscale ce atestă că au donat (chitanță), numerotate, seriate și ștampilate, conform prevederilor Codului Fiscal. Pe orice chitanță următoarele informații sunt obligatoriu a fi menționate: denumirea asociației, adresa sediului, numărul și data întocmirii documentului, numele și prenumele persoanei fizice/ societății care depune sume și explicația sumei încasate, suma în cifre și litere, semnătura casierului”, transmit jandarmii sălăjeni.
Pe rețelele de socializare, zălăuanii au mai semnalat prezența, tot prin parcările supermarketurilor, a unei tinere care apelează la mila publicului dintr-un cărucior cu rotile. Doar că, după ce își termină “munca”, aceasta nu mai are nicio invaliditate, se ridică, își strânge scaunul, urcă într-o mașină și pleacă.