Marcel Boloș: Pas uriaș pentru combaterea fraudei

 

Lupta împotriva combaterii fraudei și a evaziunii fiscale intră într-o nouă etapă în România,anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Pe fondul unei decizii luate săptămâna trecută de Consiliul Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va obligatorie pentru toate tranzacțiile între firme.

“Este un instrument valoros pentru a urmări în timp real lanțurile de fraudare în materie de TVA, aspect foarte important în eforturile noastre de a crește gradul de colectare și a proteja bugetul public.

Faptul că facturarea electronică asigură o înregistrare precisă și verificabilă a tranzacțiilor comerciale facilitează procesul de verificare și audit. Așa ne asigurăm că tranzacțiile sunt conforme cu reglementările fiscale și nu au fost manipulate în mod fraudulos.

Implementarea facturării electronice obligatorii va elimina posibilitatea utilizării facturilor false sau duplicat, pentru că fiecare tranzacție este înregistrată în mod unic”, spune ministrul Marcel Boloș.

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.

Decizia de dezvoltare a proiectului de facturare electronică în România a fost luată după analizarea modului în care Italia a aplicat facturarea electronică generalizată atât pe relația Business to Government (B2G), cât și pe relația Business to Business (B2B) și presupune etape de proces care să permită comensurarea efectelor asupra mediului economic și gestionarea eficientă a datelor recepționate.

În prezent, în România este în implementare programul pilot de facturare electronică pe relația Business to Goverment (B2G).