O femeie din Zalău cere, prin avocat, suspendarea hotărârii Consiliului Local privind exproprierile de utilitate publică pe culoarul Valea Miţii – strada Mihai Eminescu. În documentul trimis administrației locale, femeia spune că va apela la instanțele de judecată în cazul în care primăria nu revocă actul prin care i se iau 12 metri pătrați de teren pentru construirea drumului.

„Suprafaţa de 12 mp a fost cuprinsă în coridorul de expropriere în mod nelegal şi dintr-o regretabilă eroare. (…) Petenta este proprietara imobilului compus din 1.263 mp cu două case, situat în Zalău, str. Mihai Eminescu (…). Frontul la stradă al imobilului este parţial împrejmuit, la intrarea în curte iar pe
lungimea construcţiilor de la stradă, pe o lăţime de aproximativ 1,10 metri nu există gard ci un spaţiu verde. Suprafaţa cuprinsă în coridorul de expropriere este aceasta, între limita de la stradă a proprietăţii pe lungimea construcţiei, pe o lăţime de 1,1 mp. până la fundaţia casei proprietatea petentei. Astfel, pe lungimea casei petentei linia coridorului de expropriere formează un intrând cu dimeniunile arătate. (…)
Suprafaţa de 12 mp, proprietetea petentei este situată în afara limitei cuprinsă în proiectele de modernizare ale străzii Mihai Eminescu, fiind retrasă faţă de aliniamentul străzii. Faptul că singura proprietate care are un front retras faţă de toate celelalte proprietăţi de pe stradă şi faţă de aliniamentul coridorului de expropriere se află în vecinătatea proprietăţii petejnteni nu justifică includerea proprietății sale în hotărârea de expropriere. Pentru modernizarea coridorului de mobilitate urbană str. Valea Miţii – str. Mihai Eminisecu nu este necesară suprafaţa de 12 mp proprietatea petentei”, scrie în plângerea formulată de femeie.

De cealaltă parte, administrația locală consideră că plângerea formulată este inadmisibilă şi totodată nefondată.

„Considerăm că Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Zalău nr. 256 din 26 septembrie 2024, care reprezintă un act administartiv care pregăteşte exproprierea propriu-zisă, este conformă prevederilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare, la adoptarea acesteia neputându-se identifica existenţa unor vicii de legalitate sau de temeinicie. (…) În practica judiciară în materie, s-a statuat că oportunitatea stabilirii unui anumit amplasament al unei investiţii publice, atât timp cât nu se poate reţine un exces de putere din partea autorităţii publice în sensul conferit acestei noţiuni de art. 2 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, nu poate constitui un motiv de nelegalitate a actului administrativ atacat. (…) Autoritatea publică a ales amplasamentul lucrărilor în baza unei analize reale şi riguroase, echitabile şi nediscriminatorii, aspecte care sunt dovedite prin documentaţia tehnico-economică întocmită, prin studiul de fezabilitate elaborat si aprobat precum şi prin documentaţiile topocadastrale aferente imobilelor care fac parte din coridorul de expropriere. (…) De altfel, nici în cuprinsul plângerii prealabile formulate nu sunt dezvoltate aspecte referitoare la legalitatea sau la temeinicia Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Zalău nr. 256 din 26 septembrie 2024, ci se contestă oportunitatea actului administrativ în ceea ce priveşte includerea în coridorul de expropriere a suprafeţei de 12 mp, aflată în proprietatea privată a doamnei”, explică Primăria Zalău.

Solicitarea va fi discutată în următoarea ședință a Consiliului Local, în data de 4 decembrie.

Proprietăţile imobiliare afectate de culoarul de expropriere sunt compuse din 41 loturi de teren intravilan, din care 9 parcele sunt în proprietatea municipiul Zalău. Celelalte 32 de parcele au o suprafaţă totală de 41.338 mp, din care se va demara procedura de expropriere pentru suprafaţa de 1.301 mp.

Consilierii locali au votat, în 26 septembrie, proiectul de hotărâre privind declanşarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică de către Municipiul Zalău, în calitate de expropriator, a imobilelor ce constituie coridorul de expropriere în vederea realizării obiectivului de investiţii: „Modernizare coridor de mobilitate urbană str. Valea Miţii – str. M. Eminescu“.

Imobilele situate pe strada Mihai Eminescu au fost evaluate la 316,27 lei/mp în cazul terenurilor, iar construcţiile constând în împrejmuiri (garduri) la preţurile de 6.667,69 lei, 13.335,37 lei, 22.225,62 lei.

În zona str. Valea Miţii, terenul a fost evaluat la preţul de 92,13 lei/mp.

Cetățenii afectați de exproprieri vor primi sume cuprinse între 127 de euro și 5.000 de euro, în funcție de suprafețe.

Investiția municipalității este inclusă în Programului Regional Nord Vest 2021-2027. Proiectul, cu o valoare de peste 20 de milioane de euro, include străzile Valea Miții, Maxim Gorki, Nicolae Titulescu, George Coșbuc, Parcului, Mihai Eminescu (parțial) și Vânătorilor. Toate vor fi cuprinse într-un amplu proces de modernizare, atât în ceea ce privește reabilitarea părții carosabile, cât și configurarea și reabilitarea trotuarelor, reabilitarea podurilor și a pasajelor, extinderea sistemului de iluminat public, construirea de canale tehnice subterane pentru telecomunicații și amenajarea de piste de biciclete. Pe întreg culoarul de mobilitate vor fi instalate rastele pentru biciclete, panouri de informare, elemente de accesibilitate și mobilier urban, spațiile verzi vor fi amenajate, va fi introdusă o linie de transport public în comun și vor fi amenajate stații pentru autobuz.