O documentare in timp real a uneia dintre cele mai mari provocari din istoria noastra recenta
Începând de maine, 30 iulie, pâna duminica, 2 august, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau va invita pe Platoul Central din fata Cladirii Prefecturii Salaj sa vedeti expozitia foto-documentara ,,Fetele pandemiei”. Din 4 august, expozitia se va muta la Galeria de Arta ,,Ioan Sima^ unde va putea fi vizitata pâna la sfârsitul lunii august.
Expozitia se doreste a fi o prima forma de documentare în timp real a perioadei pe care o parcurgem si în care ne confruntam cu una dintre cele mai mari provocari epidemiologice, dar nu numai, ale ultimelor decenii.
Demersul a pornit de la convingerea ca misiunea muzeelor de a cerceta si documenta socialul nu trebuie cantonata exclusiv într-o orientare paseista, abordând exclusiv teme si fenomene ale trecutului mai mult sau mai putin îndepartat. E absolut necesar ca muzeele sa fie racordate la problemele si provocarile prezentului în asa fel încât eforturile lor de documentare si constituire a colectiilor si bazelor de date sa devina, peste timp, surse ce vor putea ilustra o istorie ^traita^ a unor perioade, experiente, crize sau situatii limita, spun reprezentantii institutiei.
Ideea expozitiei s-a nascut pornind de la “descoperirea” în social media a unui ciclu de fotografii denumit “santier în pandemie” si realizate de Ionut Teoderascu, un tânar masterand la Londra, a carui perioada de izolare, dupa reîntoarcerea fortata de împrejurari, s-a transformat într-un proiect spontan de documentare a acelui sector ce nu si-a putut suspenda sau muta activitatea la domiciliu. Reprezentantii muzeului considera ca acest ciclu de fotografii, realizate zilnic, are potentialul de a deveni, în timp, o excelenta sursa de documentare si, ca atare, a fost preluata si extinsa ideea lui Ionut Teoderascu, prin colaborari si cu alti fotografi, ceea ce a permis surprinderea mai multe “fete” ale vietii în pandemie. Fotografiile sunt realizate de Ionut Teoderascu, Vlad Petri, Eli Driu si Nicu Cherciu.