O nouă explozie controlată a avut loc în localitatea Zimbor, județul Sălaj, unde se pregătește terenul pentru construirea Autostrăzii Transilvania. 

Filmarea a fost făcută de Cristian Marius Man, care monitorizează frecvent lucrările pe șantierele de pe Autostrada Transilvania. În imagini se observă cum angajații unei firme specializate (Explomin) pregătesc terenul și introduc explozibili în zonă.

Constructorul are de gând să radă din temelii un deal pentru a-i face loc proiectului. Pentru că dealul este plin de roci, angajații unei firme specializate sunt nevoiți să apeleze la explozibil pentru a-și duce planul la bun sfârșit. 

Imaginile i-au impresionat pe împătimiții lucrărilor de infrastructură, care l-au felicitat pe autorul filmării. Unul dintre ei a întrebat de ce se recurge la explozii controlate. „Au dat de rocă. Și e mai convenabil să arunce în aer decât să își distrugă utilajele”, i-a răspuns autorul filmării.

La sfârșitul lunii iulie, a mai avut loc o explozie controlată în această zonă.

Un proiect foarte dificil

Deși are doar 12 kilometri, subsecțiunea Zimbor – Poarta Sălajului este printre cele mai dificile proiecte de autostradă din România, cu un relief greu și multe lucrări de artă.

Inclusiv ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat, la un moment dat, dificultatea și anvergura loturilor Nădășelu-Zimbor, respectiv Zimbor – Poarta Sălajului, finanțate prin PNRR.

Lotul Zimbor – Poarta Sălajului

Lotul Zimbor – Poarta Sălajului (în fapt secțiunea 3B2 din Autostrada Transilvania) are o lungime de 12 kilometri, iar constructorul este compania UMB, deținută de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu.

Lungime: 12,24 km.;

Antreprenor: Asocierea SC SA & PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL;

Valoarea contractului: 680,4 milioane de lei, fără TVA;

Sursa de finanțare: PNRR;

Stadiul fizic: 27,05% (iulie 2023);

Termen deschidere: inițial 2024, devansat iulie 2026 după solicitările de prelungire ale constructorului UMB.

Foto & VIDEO: Cristian Marius Man