Singurul expert anestezist din Salaj care ar fi putut sa faca un raport in cazul mortii lui Ioan Zaharie este Viorel Veres, dar a refuzat Comisia de Malpraxis de pe langa Directia de Sanatate Publica Salaj. Potrivit directorului adjunct DSP Sanda Stanca, in cursul zilei de azi Comisia de Malpraxis se intruneste pentru a trage la sorti numele unui expert national, care se afla in lista aprobata de Ministerul Sanatatii.
La inceputul lunii octombrie, Ioan Zaharie, fratele doctoritei Daniela Zaharia, a murit pe masa de operatie, in urma anesteziei generale cu mialgin. Interventia chirurgicala pentru care a fost internat nu era complicata. Lui Ioan Zaharie trebuia sa i se repare scalpul. Ce s-a intamplat in sala de operatie inca nu s-a lamurit, iar comisiile si comitetele care ar fi trebuit sa faca lumina in acest caz pana acum nu fac decat „sa lucreze dupa lege”, intarziind foarte mult lamurirea lucrurilor. Doctorita Daniela Zaharia a apelat la toate forurile de ancheta pentru a afla adevarul despre moartea fratelui sau: Comisia de Etica din cadrul Spitalului Judetean, Comisia de Malpraxis din cadrul DSP Salaj si Colegiul Medicilor Salaj. „Legea e facuta nu pentru protectia pacientului, ci pentru a apara oamenii din sistem”, ne-a spus la momentul initial al demararii actiunii de aflare a adevarului asupra decesului fratelui sau, doctorita Zaharia. La trei luni de la moartea suspecta a lui Ioan Zaharie lucrurile stau ca la inceput si par a-i da dreptate doctoritei Zaharia.

Comisiile lucreaza in secret
Comisia de Etica din cadrul Spitalului Judetean „a scaldat” solicitarea doctoritei Zaharia, iar conducerea Spitalului ne-a spus in mai multe randuri ca legea nu permite furnizarea detaliilor in acest caz, invocand protectia secretului istoricului medical al pacientului. Comisia de Malpraxis de pe langa DSP Salaj s-a intrunit pana acum de doua ori, ca sa constate ca expertul judetean refuza sa se implice in acest caz. Potrivit Sandei Stanca, mai multe informatii nu se pot furniza, pentru ca si aici se aplica secretul profesional. „Va pot spune doar ca a fost convocata Comisia pentru a treia oara ca sa traga la sorti expertul national”, a precizat Sanda Stanca. Acesta ar trebui sa faca o expertiza asupra actului medical reclamat de reprezentantii legali ai decedatului Ioan Zaharie. „Este al doilea caz reclamat la comisia de Malpraxis din Salaj. Prima reclamatia a fost depusa in 2007, dar atunci n-a fost caz de malpraxis”, a mai spus Stanca.

Politia strange probe
Cazul este cercetat si de politie, sub supravegherea procurorului Dan Eugen Brindea. Potrivit prim-procurorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau, Vasile Frasineanu, dosarul este in cercetare si se administreaza probe. Vasile Frasineanu spune ca expertiza medico-legala s-a primit de catre anchetatori, insa acesta este doar o proba in dosar si se lucreaza pentru strangerea altor probe care sa arate vinovatia sau nevinovatia medicului cercetat. Procurorul de caz asteapta rapoartele de specialitate ale medicilor specialisti, de la Colegiul Medicilor, de la comisia de Malpraxis. „Putem chiar sa solicitam noi expertiza proprie, sa ajungem si la Institutul Mina Minovici. Se lucreaza la caz, dar dureaza”, a precizat prim-procurorul de la Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau.

Raportul medico-legal constata „moarte violenta”
Pe de alta parte, doctorita Zaharia spune ca a vazut raportul medico-legal si ca acolo scrie ca fratele ei a murit de moarte violenta. Si-a angajat si avocat si este decisa sa mearga pana in panzele albe pentru a afla adevarul. Insa este constienta ca se lupta cu un intreg sistem si spune ca se fac presiuni asupra sa pentru a renunta la caz. „Nu inteleg aceste lucruri. Un medic care a mai avut probleme in trecut este protejat de sistem, in vreme ce eu, care vreau sa se faca dreptate in cazul fratelui meu, sunt presata din toate partile”, spune Zaharia. Medicul spre care se indreapta acuzatiile familiei celui decedat este Ioan Costinas, pus sub urmarire penala la inceputul lunii decembrie.