Peste 220.000 de elevi, repartizati in 622 de centre de examen, vor participa la sesiunea de vara a examenului de bacalaureat care incepe, luni, cu probele orale eliminatorii, prima dintre ele fiind la Limba si literatura romana. Prima proba orala a examenului de bacalaureat din 2009 – Limba si literatura romana – se va desfasura, luni si marti. Candidatii vor intra in sali, in ordinea afisata la centrele de examen, respectandu-se ora prevazuta de comisie pentru fiecare grupa.
Pentru sesiunea iunie-iulie a acestui examen s-au inscris peste 220.000 de elevi, repartizati in 622 de centre de examen.
Procedura de examinare
Examinarea la probele orale/practice se realizeaza de catre doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, in prezenta a cel putin 3 candidati. Fiecare profesor evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale/practice cu note intregi de la 1 la 10, in functie de baremul de evaluare, astfel incat diferenta dintre notele celor doi profesori evaluatori sa nu depaseasca 1 punct. Nota finala la proba respectiva se calculeaza ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.
Probele orale sunt eliminatorii
Pentru sustinerea problelor orale, candidatii vor extrage un singur bilet, insa acestia au dreptul la un al doilea, caz in care nota va fi scazuta cu un punct. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala in maximum 10 – 15 minute. Un candidat se considera „promovat” la proba orala/practica daca a obtinut minimum nota finala 5 (cinci). Candidatul care a obtinut o nota sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o proba orala este declarat „respins”, respectiv „neprezentat” si nu mai participa la probele urmatoare. La probele orale si practice nu se admit contestatii, cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic – muzica.
Probele orale vor continua in zilele de 23 si 24 iunie cu Limba si literatura materna, respectiv 24 si 25 iunie – Limba si literatura moderna.
Proba orala de limba si literatura materna va fi sustinuta la urmatoarele discipline:
limba maghiara (8.543 candidati inscrisi)
limba germana (833 candidati inscrisi)
limba croata (19 candidati inscrisi)
limba sarba (24 candidati inscrisi)
limba slovaca (32 candidati inscrisi)
limba ucraineana (42 candidati inscrisi)
limba turca (15 candidati inscrisi)
limba italiana (17 candidati inscrisi)
Lucrarile candidatilor la probele scrise vor fi evaluate in 163 de centre zonale de evaluare.
Programul probelor scrise
26 iunie – Limba si literatura romana
29 iunie – Limba si literatura materna
30 iunie – proba obligatorie a profilului – proba D
1 iulie – o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii – proba E – proba scrisa sau practica
2 iulie – o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzatoare specializarii – proba F – proba scrisa sau practica
Rezultatele vor fi afisate in data de 5 iulie, pana la orele 16.00. In aceeasi zi vor putea fi depuse si eventualele contestatii urmand ca rezolvarea lor sa se faca in perioada 7-8 iulie. Afisarea rezultatelor oficiale se va face pe 9 iulie.
Examenul de bacalaureat este modalitatea esentiala de evaluare a cunostintelor, a competentelor, a nivelului de cultura generala si de specializare, atins de absolventii de liceu, care le permite acestora accesul catre invatamantul superior sau catre piata muncii. Toti elevii care au promovat ultima clasa de liceu, invatamant liceal de zi, seral sau cu frecventa redusa au dreptul sa sustina acest examen.