Asa dupa cum se stie, incepand cu 1 ia- nuarie 2014, piata funciara din Romania va fi liberalizata, potrivit tratatului de aderare la Uni-unea Europeana. Cum nu mai sunt decat doua luni pana cand strainii vor navali cu euroii sa cumpere plaiurile mioritice, Guvernul roman a intocmit un proiect de lege prin care se limiteaza suprafata terenurilor agricole ce pot fi cumparate de persoane fizice la 100 de hectare si se cere sa se faca dovada unei activitatii agricole anterioare de cel putin cinci ani. Proiectul mai prevede ca instrainarea prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan sa aiba loc cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor, vecinilor, arendasilor, la pret si in conditii egale, in ordinea stabilita prin lege. Comisia Europeana nu a acceptat proiectul prezentat de Romania cu privire la vanzarea terenurilor agricole. Oficialii de la Bruxelles au spus ca „ne vor asista in ela-borarea unui document mai bun in acest sens”, dupa cum a declarat secretarul de stat in Mini-sterul Agriculturii Achim Irimescu. Ca anticipare, pot spune cu mana pe inima ca documentul „mai bun” fabricat la Bruxelles va include suprafete nelimitate pe care le pot cumpara strainii, va exclude dreptul de preemptiune, dovada cunostintelor agricole, stabilirea pretului si a conditiilor egale. Ca doar suntem in capitalism si banul dicteaza.
Europenii refuza conditiile Romaniei pentru vanzarea terenurilor agricole
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...