Reprezentantii Asociatiei Fermierilor din Transilvania sustin ca fermierii intampina de mai mult timp o problema majora survenita ca urmare a includerii terenurilor agricole si a pasunilor in fondurile cinegetice, precum si a instituirii unei obligatii legale in sarcina fermierilor, de a permite desfasurarea actiunilor de vanatoare pe terenurile pe care le detin cu orice titlu. In baza art. 1 si 4 din Legea Nr. 407/2006 a vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, fermierii care detin terenuri agricole si pasuni cu orice titluri si care sunt incluse in fondurile cinegetice, au obligatia legala de a permite desfasurarea partidelor de vanatoare pe respectivele terenuri, suferind in acest fel importante prejudicii ca urmare a actiunilor vanatorilor, de multe ori rau-intentionate. Fermierii sustin ca partidele de vanatoare sunt devastatoare pentru pasuni si culturile agricole. Concret, spun oamenii, participantii la actiunile de vanatoare patrund in pasuni cu autovehiculele de tip SUV cu greutate mare si anvelope cu striatii adanci, care, in perioadele ploioase ale anului, cand terenul este afanat, distrug iarba destinata furajarii animalelor de ferma. 

rn

"Mai mult, distrugerea pasunilor poate atrage sanctionarea fermierilor de catre APIA prin pierderea subventiilor, desi acestia nu au nicio vina pentru distrugerile provocate. De asemenea, vanatorii patrund cu autovehiculele si in culturile agricole, distrugand importante suprafete de culturi si producand prejudicii fermierilor", sustine Asociatia Fermierilor din Transilvania.

rn

Reprezentantii Asociatiei au solicitat sprijin europarlamentarului salajean Daniel Buda, pentru a face demersuri astfel incat sa se puna capat distrugerilor provocate de vanatori. "Avand in vedere aspectele semnalate de catre reprezentantii Asociatiei Fermierilor din Transilvania cu care se confrunta toti fermierii din Romania, voi inainta de indata memorii atat premierului Romaniei, Viorica Dancila cat si ministrului Agriculturii, Petre Daea, prin care le voi solicita sa rezolve de urgenta aceasta problema. Modificarile sunt fundamentale pentru buna desfasurare a activitatilor in sectorul agricol, care reprezinta o ramura importanta a economiei nationale si care trebuie sustinuta si dezvoltata pe termen mediu si lung. si asa fermierii sunt supusi nepermis unei birocratii excesive la tot pasul", a declarat pentru ziarul Faclia, salajeanul Daniel Buda.