In Germania numarul crestinilor fata de 2018 a scazut cu 400 de mii. Biserica Catolica, impreuna cu Biserica Evanghelica Nationala, recent au realizat o cercetare aspura celor care, in ultimul an, au anuntat autoritatile civile ca au renuntat la apartenenta lor la cultul religios. In Germania, este necesar ca in fata unui functionar public sa se declare vointa de a abandona cultul. Dupa semnarea unei declaratii de "renuntare" fara a fi nevoie de a da explicatii asupra motivelor care stau la baza acestei alegerii, cetateanul este recunoscut de Stat ca fiind "lipsit de legaturi cu orice cult". In statul german a declara ca esti de o anumita religie, implica pentru credincios, plata unui impozit suplimentar destinat sa finanteze activitatile bisericilor din care fac parte, care poate sa ajunga pana la 9% din venitul impozitat. 

rn

Acest impozit este cat se poate de just, in conditiile in care religia este o chestiune absolut privata. Daca vrei sa sustii un cult, normal e sa platesti din buzunarul tau si nu al altora. De ce ar trebuie sa plateasca cineva pentru ceea ce tu crezi?
Daca ne uitam pe bugetul local al Consiliului Judetean pe anul 2019, CJS plateste salariul la 557 de persoane care fac parte din personalul neclerical angajat in unitatile de cult (379 la cultul ortodox, 7 la romano-catolic, 122 la reformat, 44 la greco-catolic, 1 la penticostal si 4 la baptist). Nu ar fi mai corect ca la aceste salarii sa contribuie doar crediniciosi, care isi asuma un cult sau altul, fara ca altii care nu au nicio treaba cu acesta, sa plateasca si astfel s-ar respecta faimosul indemn de a da Cezarului ce-i al Cezarului, si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu, fara sa se amestece lucrurile?