Propunerea de buget a presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, prevede o reducere cu 74,5 miliarde de euro a cheltuielilor Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, fata de varianta propusa de Comisia Europeana. Adoptarea unui astfel de buget multianual ar insemna practic o reducere a alocarii pentru agricultura cu 25 de miliarde de euro fata de varianta propusa de Comisia Europeana, care de fapt era o inghetare a bugetului la nivelul anului 2013 si presupunea, in termeni reali, o scadere de 12 la suta. Ce pierde Romania daca reducerea bugetului UE pentru 2014-2020 va fi agreata in Consiliul European, care va avea loc in zilele de 22 si 23 noiembrie? Intr-o asemenea situatie cel mai mult ar avea de suferit statele membre cele mai sarace, in categoria carora intra si Romania, care au nevoie cel mai mult de programul de dezvoltare rurala pentru investitii de canalizare, sisteme de furnizare a apei, infrastructura, modernizarea fermelor, sisteme de productie etc. Chestiunea cea mai importanta pentru statele membre cu un nivel al subventiei mult mai scazut decat cel al fermierilior din alte state membre este modul de distributie pentru convergenta. In cazul Romaniei, fermierii primesc o subventie din platile directe de 135 de euro pe hectar, mult mai mica decat cei din Grecia, care primesc 620 de euro la hectar, ori cei din Belgia, cu 400 de euro la hectar, dar si sub media europeana de 250 de euro la hectar. In varianta lui Van Rompuy se prelungeste perioada de convergenta de la 4 ani, cat ceruse Comisia Europeana, la 6 ani. Si aceasta nu mai incepe din 2014, ci din 2015 si se incheie in 2020. Mai exact, pentru Romania, de la 135 de euro la hectar in 2013, s-ar fi ajuns la 200 de euro pe hectar, abia in 2017 si sa primeasca in continuare 200 de euro pe hectar pana in 2020. Cam putin fata de alte state membre. Potrivit corespondentului Agerpres, Romania se va opune propunerii de buget a presedintelui Consiliului European, Van Rompuy, si isi va exercita dreptul de veto. Ce va fi, vom vedea!
Europa ne vrea saraci
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...