Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau a avut amablitatea de ne face o scurta prezentare, la solicitarea nostra, legata de exponatele care urmeaza sa fie expuse in doua muzee din Belgia. Pe aceasta cale, invitam salajenii aflati in aceasta tara sa caute aceste exponate in muzeele in care sunt expuse, sa le fotografieze si de ce nu, atunci cand vor publica pozele pe retele de socializare, sa puna tag-uri cu muzeul nostru judetean. In continuare redam prezentarea si descrierea succinta a acestor exponate:" in cadrul editiei cu numarul XXVII a Festivalului International de Arta EUROPALIA derulat in intervalul octombrie 2019 – februarie 2020 in Belgia si alte state din Europa, Romania, ca invitata de onoare a propus printre alte manifestari doua expozitii menite sa prezinte bogatia, valoarea si varietatea patrimoniului arheologic, ca si componenta a mostenirii culturale nationale si europene. Au fost initiate de catre Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) doua expozitii in parteneriat cu alte 30 de muzee din tara. Prima intitulata "Dacia Felix. The Glorious Past of Romania" a fost vernisata recent (18 octombrie 2019) la Muzeul Galo-Roman din Tongeren (Belgia), iar cea de-a doua, denumita "Originile Europei. Civilizatii preistorice intre Carpati si Dunarea de Jos" va fi deschisa vineri 8 noiembrie 2019 la Muzeul Le Grand Curtuis din Liége (Belgia). Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau este partener in ambele expozitii si a propus in acest sens un numar de 17 exponate care se regasesc printre obiectele expuse. 

rn

intre piesele primei expozitii care-si propune sa surprinda si interferenta civilizatiilor antice (sciti, celti, greci, geto-daci si romani) de pe teritoriul de astazi al Romaniei se regaseste si spada scurta (akinakes) cu teaca sa, ambele de factura scitica, confectionate din bronz si descoperite la Firminis, comuna Mirsid, intrate in colectiile muzeului din Zalau in anul 1976. Cele doua piese au fost descoperite intr-un mormant ce se dateaza la cumpana secolelor VII – VI i. Chr.
Pentru cea de-a doua expozitie din Belgia muzeul din Zalau a propus atat o serie de piese consacrate deja prin valoarea, maiestria artistica a realizarii si chiar unicitatea sa, dar si cateva descoperiri de data recenta care ajung pentru prima data intr-un circuit expozitional european. Din prima categorie mentionam situla si cestile confectionate din tabla de bronz datate in jurul anului 1000 i. Chr. descoperite in localitatea Sag. Apoi este vorba despre lantul ornamental cu pandantive din bronz descoperit la Guruslau in anul 1940. Dintre descoperirile recente de pe teritoriul Salajului care au fost incluse in aceasta expozitie trebuie amintit toporul din granodiorit ce provine de la Prodanesti, un vas ceramic cu picior de la Simleu Silvaniei si un set de vase ceramice (noua recipiente in total) descoperite in zona localitatii Marca. Toate aceste ultime piese apartin epocii bronzului (mileniul II i. Chr.) si reprezinta descoperiri cu caracter de unicat in zona noastra. Unele dintre ele, precum toporul de la Prodanesti si cupa cu picior de la Simleu Silvaniei sunt piese "straine" mediului cultural al epocii bronzului din zona noastra si provin din alte zone, reprezentand dovezi ale relatiilor intercomunitare stabilite la distanta in perioada mileniului II i. Chr."