Esti de acord cu evaziunea?

Zilele trecute au dat iama inspectorii antifrauda din nou in judet. Ultima data cand au fost au stat doua luni, in ianuarie si februarie, cu ochii pe comerciantii care nu elibereaza bonul fiscal. S-au ridicat atunci voci ca omoara micile business-uri si ca de marii evazionisti nu se leaga nimeni. Intre timp, DIICOT si-a facut de lucru si a retinut opt oameni de afaceri din Salaj, mai mult sau mai putin cunoscuti, pentru evaziune fiscala. Procurorii estimau un prejudiciu de cinci milioane de euro. Se poate spune, la prima vedere, ca pica obiectia ca cineva vrea sa-i omoare pe micii evazionisti ca sa poata trai linistiti marii evazionisti.
Al doilea val al inspectiei antifrauda isca din nou comentarii. Pe aceeasi tema, ca afacerile salajenilor nu vor rezista la presiunea autoritatilor sa se deruleze totul legal. Un comentator cu umor le propune carcotasilor pe forumul online al ziarului nostru o solutie. „Poate ca ar fi bine sa facem o petitie catre ANAF si sa-i rugam ca pe cei din Zalau sa-i lase sa faca evaziune”. Iata sansa orasului de a prospera.
Ia sa ne gandim. Controalele sunt menite sa faca ordine. Teoretic, cu cat mai mare evazionist este micul afacerist, cu atat are sanse mai mari sa sucombe sub presiunea ANAF-ului. Si cu cat este mai mic evazionist are sanse sa stop_coloanasupravietuiasca intr-un cadru legal. Perpetuarea evaziunii nu face decat sa strice business-urile corecte. Evazionistul face o concurenta nedreapta celui care munceste corect.
Ne convine sau nu, de undeva trebuie sa inceapa curatenia. Pe timpul lui Ceausescu romanii s-au obisnuit „sa se descurce”. Se fura de la stat, care era dusmanul poporului asuprit. Fiecare scotea cate ceva pe sub gardul intreprinderii la care lucra. Obiceiul de a trisa s-a perpetuat pana in ziua de azi. Sigur ca-i greu sa-i scoti omului din cap un obicei cu care a trait o jumatate de secol. Daca inspectorii antifrauda si DIICOT-ul o tin tot asa, avem sanse. Cu cat mai multe bonuri fiscale avem in buzunar, cu atat stim ca economia e pe calea cea buna. Poate ca legile nu-s cele mai fericite si sunt impovaratoare pentru mediul de afaceri. Dar daca sunt respectate macar dispare hotia, care in nici un caz nu ajuta la bunul mers al lucrurilor.