Sefii din sanatatea salajeana au fost vineri prezenti la dezbaterea regionala de la Oradea privind proiectele de acte normative pentru reforma lansate in dezbatere publica de Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Au participat ministrul Eugen Nicolaescu, dar si Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Ministrul Nicolaescu a prezentat directiile de reforma privind restructurarea si reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de crestere a veniturilor medicilor, legea raspunderii civile a personalului medical (malpraxis), proiectul de modificare a statutului spitalelor, dar si principii si elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de baza. „Nu mai stim ce finanteaza CAS (n.r. – Casa de Asigurari de Sanatate), ce finantam noi. Dam permanent vina unii pe altii. Pentru ca tot vorbim de simplificare manageriala. Iar eu, la minister, voi avea manageri nationali pe fiecare program in parte. Trebuie sa introducem ordine. Probabil intr-un an-doi, vom avea registre nationale de sanatate pe patologii. Vrem sa finantam programe de la cap la coada, cum ar fi cel de cancer, de la depistare pana la paleatie”, a declarat Eugen Nicolaescu la intalnirea de la Oradea, preluat de Agerpres.
12 spitale vor incerca sa dea salarii mai mari medicilor
Prezent la dezbaterile de la Oradea, Laurentiu Barna, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, spune ca „printre proiectele de legi pe care Ministerul Sanatatii si Guvernul Romaniei vor sa le promoveze se afla si proiectul pilot pentru cresterea veniturilor medicilor”. „La nivel de tara vor fi 12 spitale pilot in acest program, iar in momentul de fata se incearca sa se stabileasca modalitatile in care vor fi concepute veniturile pentru medici”. Barna mai spune ca „este complicata situatia din sistemul de sanatate”, sustinand ca „se doreste sa se reformeze intregul sistem, iar pentru asta e mult de lucru”. Cat despre contractul cadru (n.r. – care stabileste modul de finantare al serviciilor medicale), managerul Spitalului din Zalau spune ca s-au purtat discutii si se pot face imbunatatiri.
Printre cei care si-au mai facut simtita prezenta la dezbaterea regionala de la Oradea se numara si Ligia Marincas, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj; Marius Tautu, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, Liviu Oroianu, presedintele Colegiului Medicilor Salaj, dar si Radu Coste, managerul Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA). Au mai fost invitati factorii reprezentativi din judetele: Bihor, Satu – Mare, Cluj, Maramures si Bistrita – Nasaud.
Intalnirea cu reprezentantii structurilor din sistemul sanitar, organizata de DSP Bihor la Oradea, a fost cea de-a sasea intalnire regionala cu scopul de a fi dezbatute proiectele de acte normative lansate in dezbatere publica de Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Variantele finale obtinute in urma acestor consultari ample in toata tara se vor discuta cu toate grupurile parlamentare ale puterii si opozitiei pentru a deschide proiectele catre cat mai multe pareri, iar Parlamentul sa fie consultat inainte de a i se transmite proiectele spre dezbatere si adoptare.