Autoritatile statului avertizeaza persoanele care vor sa munceasca in strainatate si care apeleaza la serviciile firmelor de recrutare sau la persoane fizice care promit locuri de munca in strainatate ca multe dintre ofertele acestora sunt escrocherii.
Luminita Nemes, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca persoanele fizice nu au dreptul legal sa exercite activitati de recrutare a fortei de munca in strainatate, iar firmele care au ca obiect de activitate „selectia si plasarea fortei de munca” trebuie verificate la ITM daca sunt inregistrate si daca firmei i s-a aplicat sanctiuni. Aceste avertizari vin dupa ce, pe raza judetului Salaj si nu numai, zeci de persoane au fost inselate promitandu-li-se contracte de munca, cazare, transport si conditii de protectie sociala. „La inspectoratele teritoriale de munca au fost inregistrate, de la inceputul acestui an, o serie de sesizari cu privire la persoane fizice care incearca sa selecteze si sa plaseze forta de munca in strainatate, ori acest lucru il pot face doar persoanele juridice. La sfarsitul lunii ianuarie, zeci de persoane din judetele Iasi, Harghita, Covasna, Botosani au fost escrocate in Cehia de angajatori romani si cehi. Romanii au fost identificati, insa angajatorii cehi nu. Persoanele care au fost escrocate, cand au ajuns in Cehia nu au primit nimic din ce li s-a promis”, a informat seful ITM Salaj. In plus, pe raza judetului Salaj au actionat si persoane juridice care au luat banii si actele persoanelor pe care le-au convins ca le vor angaja in strainatate, insa recrutarea si plasarea fortei de munca nu s-a concretizat. Anul trecut, peste 100 de persoane din Salaj au renuntat la indemnizatiile de somaj, la locurile de munca ori la alte venituri si au fost inselate de anumite persoane care lucrau pentru o firma din Cluj. In medie, fiecare persoana inselata a pierdut 200 de euro, la care se adauga timpul pierdut pentru obtinerea actelor si banii cheltuiti pe drumuri inutile la institutii. Multi dintre acestia au renuntat sa incerce sa recupereze pierderile.
Contractul de munca este obligatoriu
Pentru cei care, de obicei, se lasa usor convinsi ca vor obtine castiguri mari in strainatate, ITM Salaj transmite ca agentul care recruteaza personal trebuie sa incheie obligatoriu un contract de mediere cu persoana careia ii promite loc de munca. In aceste contracte trebuie specificate tarifele de mediere – cat costa sa-i gaseasca un loc de munca, durata contractului – in cat timp firma se angajeaza sa-i gaseasca un loc de munca in strainatate, precum si modul de solutionare al eventualelor litigii – consecintele nerespectarii contractului de catre cele doua parti. Daca firma respectiva a gasit un loc de munca in strainatate unei persoane, persoana trebuie sa verifice – la semnarea contractului de munca – daca pe contract apar tara de resedinta, denumirea angajatorului, descrierea muncii, a conditiilor de munca, durata timpului de munca si repaus, conditiile de salarizare, de transport, de locuit, precum si durata contractului de munca. Mai mult, contractul de munca trebuie tradus si in limba romana.
Doua firme din Zalau sunt in vizorul autoritatilor
Pe teritoriul Salajului, doar 16 firme sunt autorizate sa desfasoare activitati de selectare si plasare a fortei de munca, insa doua dintre acestea au probleme cu statul. Una dintre firmele cu probleme – SC Birou de Selectie si Plasare in Strainatate – este dizolvata, iar cealalta firma – SC Berkarova Dep SRL – este suspendata. Luminita Nemes spune ca motivele situatiilor in care se regasesc cele doua societati sunt ca au promis locuri de munca contra unor sume de bani, insa nu s-a concretizat nimic din ce au promis. Ambele firme au acelasi reprezentant legal, Pop Dina Cristina, care este cercetat de institutiile abilitate. Sediul ambelor firme este in satul Brebi, la numarul 66. „In privinta firmei Berkarova am avut doua sesizari telefonice. Prea putina lume vine si se intereseaza de aceste firme. Multi vin abia dupa ce au fost inselati, insa este mai greu sa recuperezi prejudiciul. Primul pas pe care trebuie sa-l faca oamenii inainte sa dea bani pe promisiuni este sa verifice firma respectiva la noi, chiar si telefonic sau trimitandu-ne un e-mail”, spune Luminita Nemes.
14 firme cu acte in regula
Societatile comerciale care isi desfasoara legal activitatea in Salaj sunt: SC American Experience SRL, SC Radesco SRL, SC Megacon Grup SRL, SC DHN Trans SRL, SC Salvosan Ciobanca SRL, SC B&B Medjob SRL, SC Pointcons SRL, SC American Experience Limited SRL, SC Assistance and Care for Senior SRL, SC Job Mobil SRL, SC Codpyl Stef SRL, SC ATC Plasare Service SRL, SC Birou Munca West SRL, SC Point Cons International SA.
Retele de escroci destructurate de autoritati
In paginile Graiul Salajului au fost mediatizate doua cazuri grave de escrocherie in privinta plasarii fortei de munca in strainatate. Renumita retea de la Lompirt care a exploatat peste 350 de salajeni pe plantatiile de ceapa si ridichi de la Zeiskman, a fost pe larg prezentata in paginile Graiului, informatiile noastre bazandu-se pe marturiile a zeci de oameni. Acestora li s-au promis conditii decente de lucru, dar au fost umiliti, exploatati si cu banii luati.
In a doua parte a lunii trecute, un alt caz a fost prezentat in paginile ziarului – cazul salajenilor exploatati in zona Calabria, din Italia. Amintim ca Biroul Teritorial DIICOT Salaj a cerut Tribunalului arestarea preventiva a inculpatilor Petre Nicu si Muresan Ioana Nicoleta dupa ce, in perioada 2010-2011, cei doi au racolat 34 de salajeni in vederea exploatarii prin munca in sudul Italiei, insa cererea procurorilor DIICOT a fost respinsa de catre instanta. Procurorii DIICOT fac un apel catre toti cei care au fost dusi Ila muncaI in Italia de catre Petre Nicu si Szabo (Muresan) Ioana sa se adreseze Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj sau la numarul de telefon 0260-661285.