Asezat intr-un loc de un pitoresc unic, „binecuvantat de Domnul pre pamant”, satul Galgaul Almasului a sarbatorit, duminica, 26 iulie 2009, un dublu eveniment: dezvelirea Monumentului inchinat eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale si intalnirea cu fiii satului.
La aceasta sarbatoare a fost invitat si Corul „Gloria Dei”, iar membrii formatiei au trait o zi memorabila, incarcata de emotie patriotica si bucurie crestineasca, participand la Sfanta Liturghie, oficiata de un sobor de preoti, coordonati de parintele Vasile Rus (consilier al Episcopiei Salajului).
A urmat, apoi, dezvelirea monumentului de catre domnul primar Isaia Maghiar, impreuna cu oficialii, in emotia si aplauzele tuturor celor prezenti, care au umplut platoul din centrul satului. Dupa sfintirea monumentului si Parastasul de pomenire a eroilor, s-au depus coroane de flori. Elevii Scolii Galgau (coordonator Olga Cheta), Scolii Balan (coordonator Ileana Ianchis) si Corul „Gloria Dei” au sustinut un moment de evocare prin cantecele patriotice si poeziile prezentate.
Cu respect si gand pios, au facut referire la jertfele eroilor, domnul prefect Ionel Ciunt si domnul presedinte Tiberiu Marc, subliniind faptul ca, prin dezvelirea monumentului si prin pomenirea eroilor, am deschis o fila de istorie si i-am adus pe cei plecati in eternitate la intalnirea cu prezentul.
Parintele paroh Petru Lucacel a aratat ca monumentul maret, reprezentat prin crucea neagra de marmura incadrata de o arcada, a fost ridicat cu sprijinul autoritatilor judetene si este amplasat in centrul satului, in locul numit sugestiv „Straja” si acest monument va strajui in apropierea bisericii si a cimitirului, amintind fiecarui trecator ca aici dorm eroii…
Vesnica pomenire eroilor si amintire vesnica in sufletul generatiilor viitoare!
30 pentru invesnicire
Monumentul, conceput sub forma de obelisc a fost construit de SC Dumbrava Construct. Pe placa din marmura neagra sunt invesnicite 30 de nume, fii ai locurilor care s-au jertfit pe altarul patriei: sase in Primul Razboi Mondial, 20 in Al Doilea Razboi Mondial, patru au cazut la datorie cu ocazia altor evenimente istorice.
A fost praznic pana-n zori
Praznicul Galgaului, la orele dupa amiezii, s-a mutat din centrul asezarii in pitoreasca zona „Gradina Zmeilor”. Dupa masa festiva incarcata de bunatati cu specific local a urmat un program artistic la care si-au dat concursul Ansamblul artistic „Porolissum” solistii vocali de muzica populara Dinu Iancu Salajeanu, fiu al satului care niciodata nu-si uita obarsia, Sava Negreanu Brudascu, Ileana Domuta Mastan, Traian Ilea si alti interpreti ai melosului nostru popular. Au fost si intreceri sportive de volei si minifotbal.Apoi, cand geana noptii a inceput sa se lase, cei prezenti s-au adunat in jurul unui imens foc de tabara, cantand, povestind, spunand glume, intr-o veselie de nedescris ca si cum criza ar fi doar o sperietoare pentru copiii neascultatori. Cand intunericul s-a asezat de-a binelea peste Gradina Zmeilor, timp de 15 minute vazduhul a fost sfartecat de focuri de artificii, spre bucuria si entuziasmul celor prezenti. Programul discotecii in aer liber s-a prelungit pana cand zorii laptosi au inceput sa coboare de pe crestele dealurilor din imprejurimi.