Numarul imbolnavirilor cu virusul rubeolic a crescut de trei ori in numai o saptamana. „Clusterele” constatate de DSP in urma cu cateva zile s-au tranformat in epidemie si s-au extins in tot judetul.
Aproape 300 de elevi salajeni sunt „consemnati la domiciliu” dupa ce au contactat virusul rubeolic. In numai o saptamana, numarul cazurilor de rubeola a crescut de la 80 de imbolnaviri, la peste 280 de cazuri. La sfarsitul lunii octombrie au fost confirmate 80 de cazuri de rubeola la Zalau, iar azi sunt confirmate 252 de cazuri si alte 35 de cazuri sunt in curs de investigare. Cele mai numeroase cazuri au fost inregistrate la Grupul Scolar „Ioachim Pop” din Ileanda si Grupul Scolar „Voievod Gelu” din Zalau, unde peste jumatate din elevii unor clase de liceeni au contactat rubeola. Cazurile de imbolnavire cu virusul rubeo-lic s-a extins foarte repede in unitatile de invatamant din intreg judetul, dupa ce in urma cu numai cateva zile cazurile confirmate erau numai in Zalau.
De la „clustere” la… epidemie
Pe 31 octombrie, Directia de Sanatate Publica Salaj a confirmat doar 80 de cazuri de rubeola ce proveneau din unitatile de invatamant liceale din Zalau si sustinea ca nu este vorba de o epidemie, ci de „clustere” de rubeola. In doar o saptamana, „clusterele” de rubeola s-au transformat in epidemie, inregistrandu-se din luna septembrie si pana in prezent, in total, un numar de 252 de cazuri de imbolnaviri. Purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli, a comunicat ca „in mai multe unitati de invatamant din judet au fost confirmate 252 de cazuri de rubeola, iar 35 sunt in curs de investigare”. „Initial a fost vorba de cazuri grupate de rubeola, in prezent, in unele colectivitati, exista focare de rubeola, adica o treime din colectivitatea respectiva”, a precizat Cheseli. Din datele puse la dispozitie de reprezentantul DSP Salaj reiese ca elevii au fost izolati la domiciliu, cu recomandarea de a mentine o igiena corespunzatoare a mucoaselor si tegumentelor, iar in perioada eruptiva a bolii sa consume o alimentatie usoara.
Epidemie de rubeola in scolile salajene
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...