Scolile se inchid numai in situatiile in care absenteaza peste 20 la suta dintre elevi
rn
Autoritatile au constatat ca este epidemie de gripa la nivel national. Anuntul a fost facut ieri dimineata, miercuri 30 ianuarie, de ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. Cu precizarea ca "gripa avem în fiecare an, nu cred ca este cazul sa ne panicam". Are dreptate ministrul Sorina Pintea, gripa avem tot timpul, nu ne panicam. Epidemie avem mai rar. Poblema nu e ca avem gripa, problema e ca avem prea multa.
Anuntul declararii epidemiei vine la numai cateva ore dupa ce s-a anuntat primul deces al unui salajean din cauza gripei, marti seara. Este vorba de un barbat de 57 de ani, dar care nu se afla internat la o unitate spitaliceasca din judetul nostru. Barbatul s-a prezentat la o unitate de primiri urgente din Cluj si era cunoscut cu afectiuni cronice. Nu fusese vaccinat la medicul de familie impotriva gripei.
De la inceputul acestui an, in Salaj au fost raportate 17 cazuri de gripa, iar la nivel national au fost inregistrate pana acum 54 de decese puse pe seama virusului gripei.
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, spunea zilele trecute pentru Agerpres ca în Romania circula virusurile gripale de tip A – H1N1 si H3N2, cele mai multe îmbolnaviri si mai ales decesele fiind legate de infectia cu tipul A – H1N1, mai cunoscut ca virusul gripei porcine. Acest virus a fost responsabil de pandemia din perioada 2009 – 2010, dupa ce epidemia din Mexic s-a extins in toata lumea si au fost raportate peste 18.000 de decese din cauza bolii.
Directorul DSP Salaj, Ligia Marincas spune ca asteapta masurile si recomandarile Ministerului Sanatatii cu privire la epidemia de gripa. Pana atunci, se mentin recomandarile transmise de Ministerul Sanatatii din 17 ianuarie si aplicate inclusiv in Salaj.
Toate unitatile de invatamant din judet sunt obligate sa mentina triajul zilnic la elevi, iar in scoli trebuie sa se aplice masuri de igienizare si de curatenie cat mai des, aerisirea claselor pe timpul pauzelor. Se suspenda cursurile de la clasa doar daca exista peste 20 la suta absenteism.
In continuare se mentine masura limitarii de acces in spitale, iar in functie de evolutia gripei si de recomandarile ministerului, exista posibilitatea ca pe sectiile de risc (maternitate obstetrica-ginecologie, ATI si pediatrie) sa se interzica vizitele apartinatorilor.
Specialistii estimeaza ca o circulatie intensa a virusului se va mentine si în luna februarie.