Pentru implementarea proiectelor finantate, comunele salajene sunt nevoite sa apeleze la credite. Cresterea taxelor si impozitelor ar impovara inutil populatia, pentru ca oricum nu s-ar aduna bani suficienti, explica primarul din Pericei, Boncidai Csaba, presedintele Asociatiei Comunelor

rn

In sala "Porolissum" a Consiliului Judetean Salaj, a avut loc ieri, miercuri 30 ianuarie, Adunarea Generala a Filialei Salaj a Asociatiei Comunelor din România. A fost prezentat Rapotul de activitate pe 2018, dar au si fost puse in discutie probleme apasatoare, de actualitate, in prezenta prefectului, Florin Florian, subprefectului, Alexandru Vegh, secretarului judetului, Cosmin Vlaicu, vicepresedintelui CJ Robert Szilagyi, parlamentarilor Lucian Bode, Seres Denes, Liviu Balint si Pop Gheorghe, dar si a sefilor de institutii invitati. 

rn

"Am solicitat colegilor sa spuna cam ce tematici ar dori sa dezbatem. Au fost formulate noua intrebari din partea colegilor primari si i-am am invitat pe reprezentantii Prefecturii si pe parlamentari sa discutam aceste probleme", ne-a declarat Bocidai Csaba, primarul din Pericei, care este la al doilea mandat de presedinte al ACOR Salaj.
Saracia cumplita din judet, a comunitatilor locale, a iesi ieri la iveala, cu ocazia adunarii generale a ACOR Salaj. Primariile nu au bani nici macar pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene. Ca sa nu rateze sansa unor investitii mari in infrastructura, cu bani de la UE, vor trebui sa faca imprumuturi pentru a asigura cofinantarea.
"Cu Consiliul Judetean am anticipat discutiile inainte de dezbaterea bugetului; si foarte bine am facut, ca sa avem in vedere la elaborarea bugetului pentru 2019 multitudinea proiectelor accesate de catre UAT-urile (primariile – n.r.) din judet, unde avem o contributie substantiala ca si cheltuieli neeligibile si contributii proprii. Si am discutat sa vedem prin ce metode si de unde vom putea acoperi aceste contributii si aceste cheltuieli neeligibile. Aici am incercat sa facem un tandem cu Consiliul Judetean Salaj, sa evaluam, sa inventariem necesarul de fonduri pentru ca sa putem derula toate proiectele. Aceasta chestiune a fost ridicata si catre Consiliul Judetean si catre parlamentari. Eu sper ca in bugetul pe 2019 vor fi cuprinse aceste cheltuieli neeligibile. Dar aici am vrea sa tragem si un semnal de alarma. Nu este niciun secret. Daca vom avea probleme financiare, daca nu vom avea fonduri suficiente pentru a demara si a realiza aceste proiecte, trebuie sa gasim forme de creditare. Pentru ca daca reusim acum, si cu un credit, sa readucem infrastructura in mediul rural la linia de plutire, ar fi pacat sa nu o facem. Daca nu vom avea fonduri suficiente, fiecare primarie va apela la cate un credit, pentru ca e singura sansa, pentru ca pana acum nu am avut aceste sanse de finantare. Cred ca, impreuna cu secretarul judetului, vom lucra la o procedura de creditare, ca sa putem asigura fondurile, pentru ca in fiecare localitate este important sa ai scoala, gradinita, drumuri, infrastructura. Este un strict necesar. Nicio primarie nu a facut un proiect pentru a crea un lux. Primele proiecte facute la nivelul judetului prin PNDL sunt strict necesare pentru un nivel de trai decent si demn pentru o tara membra a Uniunii Europene. Finantari sustenabile sunt proiectele, pentru ca noi nu avem acel capital si nici nu putem pune greutate pe oameni, sa marim taxele si impozitele ca sa putem finanta astfel de proiecte. Fara impozite si taxe nu se poate sustine o administratie, dar nu am dori sa marim exagerat taxele sa cream fonduri pentru a finanta anumite investitii de aceasta anvergura. Mai bine apelam la sume din fonduri guvernamentale sau europene pentru a realiza aceste deziderate. Daca nu ne ajung banii, prima data ne vom gandii sa luam un credit, nicidecum sa marim taxele si impozitele. In anii 90, legea ne-a obligat sa ne facem conturi la Trezorerie. Vecinii nostri din Europa au conturile la banci. Uite ca acum a venit vremea sa facem credite, iar Trezoreria si Ministerul Finantelor trebuie sa ne dea posibilitatea de a lua credit ca sa putem realiza aceste investitii", ne-a explicat Boncidai Csaba, presedintele Asociatiei Comunelor din Salaj.
Comunele Varsolt, Pericei si Valcau de Jos sunt in topul atragerii fondurilor si deruleaza cele mai multe proiecte, fie cu finantare guvernamentala sau europeana.
La nivelul judetului sunt insa si doua comune care nu au depus nici un proiect cu finantare guvernamentala sau europeana.

rn

Presedintele ACOR Salaj, Boncidai Csaba,
indeamna primarii sa puna umarul sa obtina
toate finantarile posibile

rn

"Seriozitate, multa munca, sa fim vigilenti, sa accesam toate posibilitatile de finantare, pentru ca e mai usor sa pui o mica contributie, decat sa tragi de timp in speranta ca vom avea bani altadata. De exemplu, in anii 90, la o canalizare nici nu puteam visa, in mediul rural. Iata ca acum sunt comune care au realizat canalizare si, culmea ironiei, la nivel de capitala mai sunt strazi fara canalizare, ba chiar si fara alimentare cu apa. Deci, se poate si la nivel local, daca vanam aceste posibilitati de finantare. Prin munca, prin perseverenta, se pot obtine rezultate", este indemnul primarului din Pericei, Boncidai Csaba.