În Elveția, autoritățile nu se grăbesc încă să autorizeze vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și compania anglo-suedeză AstraZeneca, aprobat săptămâna trecută în UE și folosit deja de săptămâni bune în Marea Britanie.
“Pentru a obține mai multe informații despre siguranță, eficacitate și calitate, sunt necesare date suplimentare din noi studii”, informează Swissmedic, autoritatea elvețiană de supraveghere a medicamentelor.
De altfel, Elveția nu are o procedură de autorizare de urgență a unui vaccin nici măcar în pandemie, iar autoritățile așteaptă finalizarea fazei a treia a studiilor clinice.
“Ne lipsesc date despre eficacitatea studiilor clinice și despre subgrupele care au participat la aceste studii mari. Swissmedic, de exemplu, vrea să știe despre bolile preexistente ale persoanelor care au luat parte la aceste studii. Nu știm nimic despre aceste persoane. Aceste vaccinuri dezvoltate rapid au nevoie de un grad ridicat de încredere” ,spune Cristian Repciuc, medic în Elveția.
În prezent, este în desfășurare un studiu aflat în faza III în țările din America de Nord și de Sud menit să prezinte date suplimentare de eficacitate în ceea ce privește vaccinul AstraZeneca.
Îndoielile elvețienilor sunt față de toate vaccinurile, de fapt. Imunizarea a început aici mai târziu decât în alte state, iar singurul vaccin autorizat deocamdată de elvețieni este cel de la Pfizer.
Pe 29 ianuarie, Comisia Europeană a dat undă verde pentru administrarea acestui ser persoanelor de peste 18 ani. Mai multe țări au aprobat deja vaccinul, însă nu intenționează să imunizeze persoanele de peste 65 de ani cu acest ser, invocând datele insuficiente ale eficienței acestuia în rândul seniorilor.