Elevii vor primi si morcovi, pe langa lapte, corn, mere

imagine-articol0_52889

 

Autoritatile se incapataneaza sa mentina si sa „dezvolte”, plusand cu un morcov, programele pentru alimentatia copiilor la scoala – cunoscutele „laptele si cornul” si „mere in scoli” -, cu toate ca acestea s-au dovedit un esec. Majoritatea scolarilor nu consuma aceste alimente, asa ca programele sunt esecuri mentinute cu costuri uriase, cu alte cuvinte o risipa pe bani publici care „functioneaza” de sase ani.

Acum, ministrul Agriculturii s-a gandit ca un morcov, un ardei gras sau un castravete ar fi exact ce lipseste din meniul scolarului.
Ministrul Achim Irimescu vrea si sa diversifice fructele. Mar in fiercare zi, oricat ar fi de gustos (adesea gaunos), e prea mult. “In categoria fructelor, vom putea da celor mici mere, pere, struguri, prune, piersici sau nectarine”, spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Si laptele ar putea fi alternat, pe alocuri. “In afara de lapte, mi-as dori sa putem oferi iaurt natural si chiar branza dulce”, mai spune ministrul.

Fermierii devin beneficiari colaterali pe seama copiilor

Sub un anumit aspect, programul are o utilitate, in conditiile in care ministrul spune ca vrea sa-i ajute pe fermieri. “Vrem sa sprijinim fermierii romani, astfel incat vom crea cadrul legislativ prin care producatorii autohtoni de lapte, fermierii locali, sa aiba prioritate in a obtine contractele de distributie in scoli a fructelor, legumelor si produselor lactate”, a adeclarat Achim Irimescu. Si fermierii se declara multumiti de noua idee a autoritatilor, care, folosindu-se de un program destinat scolarilor, vor sa rezolve “bube” din alte sectoare. “Acest program e una dintre solutiile de rezolvare a crizei de pe piata laptelui din Romania. Acest program ne da speranta ca vom putea face ceva pentru fermierul roman, de aceea e important ca producatorii locali sa aiba prioritate la licitatii”, spune Claudiu Franc, preedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.
Sa nu uita insa ca programul se adreseaza elevilor, deci ar trebui sa se axeze pe nevoile lor, in primul rand. E greu de crezut ca un meniu format din corn, lapte, fruct si morcov, castravete sau ardei e exact ce are nevoie un copil sau e ceea ce-si doreste un parinte.
Si mai avem o curiozitate. Autoritatile nu au detaliat deloc cum vor primi copiii morcovii sau castravetii? Gata curatati? Ori va fi sarcina invatatoarelor sa-i ajute pe cei mici cu aceste operatiuni? stop_coloana
Pana una alta, este de constatat ca desi scoala a incept de mai bine de o luna si jumatate, elevii salajeni nu primesc inca mere. In prezent se analizeaza ofertele depuse si, daca nu vor exista contestatii, procedura de desemnare a firmei care va furniza merele elevilor se va finaliza undeva la mijlocul lunii noiembrie.

Ideea de masa calda in scoli n-a murit,
dar lipseste implicarea autoritatilor locale

In 2013, deputatul salajean PNL Lucian Bode a avut, alaturi de mai multi colegi, o initiativa legislativa intitulata “Masa la scoala”, care prevedea acordarea unei mese calde elevilor din invatamantul primar si gimnazial in locul ineficientelor „lapte si corn” si „mere in scoli”. Chiar daca atunci nu s-a concretizat, pentru ca initiativa a fost respinsa atat la comisia de buget-finante, cat si la comisiile de invatam‘nt, cea pentru drepturile omului si cea pentru administratie publica, proiectul de lege a stat acum la baza demararii unui program pilot guvernamental.
Luna trecuta, Guvernul a demarat programul pilot “Masa calda pentru elevi” in mai multe unitati de invatamant din tara. Acesta este finantat de Executiv si prevede acordarea unei mese calde sau a unui pachet alimentar în fiecare zi, la şcoală. “Am ales câteva unităţi de învăţământ care sunt deocamdată în acest program pilot din zone geografice diferite, din medii sociale diferite tocmai pentru a vedea în ce fel putem face eficient acest program şi dacă după acest an şcolar 2016 – 2017, acest proiect pilot confirmă obiectivul este ca el să fie lărgit apoi la nivelul întregii ţări”, sustine premierul Dacian Cioloş.
Premierul spune ca pentru implementarea unui astfel de program e nevoie si de implicarea autorităţilor locale, in conditiile in care trebuie amenajate spatii unde elevii sa poata lua masa.
Lucian Bode considera si el ca, pentru a putea extinde acest program la nivelul intregii tari, trebuie pusa la punct infrastructura. “In mediul urban nu ar fi o problema sa aplicam aceasta masura. Trebuie sa vedem cum asiguram o infrastructura capabila sa sustina o astfel de initiativa in mediul rural”, spune Lucian Bode.