Studiul comandat de Inspectoratul Scolar arata ca majoritatea elevilor salajeni vor sa poarte uniforma. Este posibila o subventionare a costurilor uniformei scolare.
Uniforma scolara poate fi reintrodusa in scolile salajene in urmatoarea perioada. Inspectoratul Scolar Judetean a ajuns la aceasta concluzie ca urmare a raspunsurilor pozitive venite din partea profesorilor, parintilor si elevilor chestionati in cadrul unui studiu comandat de Inspectorat. Rezultatele studiului, spune inspectorul general Ioan Abrudan, sunt foarte interesante. Peste 93 la suta dintre profesori, 76 la suta dintre parinti si 56 la suta dintre elevi au raspuns „pro” introducerii uniformelor. Chestionarul a fost aplicat la Colegiul National Silvania, Grupul Scolar Surduc – liceu si gimnaziu, Scoala Gimnaziala „Lucian Blaga” Jibou, Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Zalau, Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai” Zalau, Grup Scolar „Voievod Gelu” Zalau, Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” Zalau, Grup Scolar „Ioachim Pop” Ileanda si Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Simleu Silvaniei. Aceiasi respondenti au adus si argumentele introducerii uniformelor. Uniforma trebuie sa reprezinte „un simbol al unitatii de invatamant” si „o modalitate de preventie a sentimentului de inferioritate al elevilor la scoala”.
Abrudan propune modelul japonez
Inspectoratul Scolar Ju-detean este foarte multumit de raspunsurile pe care le-a primit din scolile salajene, dar linisteste spiritele incinse ca purtarea uniformei nu trebuie sa fie impusa, ci indusa. „Parerile elevilor sunt pro si contra. Nu vrem sa se inteleaga gresit ca vom obliga la purtarea uniformelor. Nici vorba! Nimic impus, nimic obligatoriu! Directorii scolilor vor trebui sa determine elevii sa poarte uniforma, astfel incat sa nu devina o pedeapsa sau ceva fortat. Singura modalitate este ca uniforma sa fie asociata cu identitatea scolii, creand astfel si o concurenta intre scoli. Spre exemplu, in Japonia exista un concurs intre scoli si elevi din perspectiva celor mai frumoase uniforme si acestea sunt pastrate ca amintire dupa absolvirea scolii. Am putea aplica si la noi acest exemplu”, a explicat inspectorul Abrudan.
Este luata in calcul subventionarea uniformelor
Crearea unei tinute pentru elevii fiecarei scoli din judet implica si costuri din partea parintilor, mai ales ca fiecare elev va trebui sa isi comande doua tinute, pentru a avea o rezerva. Ioan Abrudan a facut un calcul asupra costurilor fiecarui parinte si a concluzionat ca uniforma unui elev de liceu poate ajunge la 300 de lei. Pentru unii parinti ar fi costuri destul de mari si Abrudan s-a gandit ca ar fi bine sa poata subventiona uniformele elevilor care au posibilitati financiare reduse. „Din perspectiva costurilor, aici depinde pe cine intrebi. Daca intrebi un elev ai carui parinti au o stare financiara buna, raspunde ca trei milioane de lei (vechi) nu este mult. Daca intrebi un elev cu situatie financiara precara, evident ca i se va parea scumpa uniforma. Eu sunt de parere ca ar trebui sa intervenim cu o subventie pentru uniforma. Este un lucru util si trebuie foarte bine fundamentat”, a precizat Ioan Abrudan.
Unii elevi poarta deja uniforme
La doua scoli din judet elevii deja poarta uniforme. Elevii scolilor gimnaziale „Corneliu Coposu” Zalau si „Octavian Goga” Jibou poarta deja uniforme de anul trecut. Fiecare scoala si-a creat model unic al tinutei care sa reprezinte identitatea scolii. La multe alte unitati de invatamant anumite clase de elevi au hotarat sa adopte o singura tinuta. Astfel, la Grupul Scolar „Ioachim Pop” din Ileanda elevii unei clase de chimie -biologie de a XII-a poarta uniforma de la inceputul liceului. Recent, mai exact incepand cu anul scolar 2011-2012, elevii de la Liceul „Ion Agarbiceanu” din Jibou si-au achizitionat uniforme. Costurile unei tinute au ajuns la 200 de lei.
Elevii salajeni vor uniforme
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...